Bivalyerős Radeonok maximalistáknak

Az AMD és a nagyobb partnerei láthatóan nem képesek leállni az újdonságokkal, így még a CeBIT előtt szivárogtattak némi adatot a rövidesen érkező grafikus kártyákról. Az Asus egy Ares névre keresztelt szörnyeteggel fog jelentkezni, mely a korábban már bemutatott Mars mintájára limitált példányszámban kerül az üzletekbe. Az MSI a régóta várt Radeon HD 5870 Lightning modellt leplezte le, míg az AMD a Radeon HD 5870 Eyefinity verziójával állt elő.

Az AMD hat monitort kezelő Radeonját hivatalosan a CeBIT-en lehet majd megtekinteni. A HD 5870 Eyefinity 6 Edition néven ismert termék március 11-én jelenik meg, és hat darab mini DisplayPorttal lesz felszerelve. A GDDR5 szabványú fedélzeti memória mérete 2 GB-ra nő, ám az egyéb paraméterek nem változtak a normál Radeon HD 5870-hez viszonyítva. Ennek megfelelően a Cypress lapkára épülő megoldás 1600 shader processzort használ, és 850, illetve 4800 MHz-es mag- és effektív memória-órajelen üzemel.

AMD Radeon HD 5870 Eyefinity 6 Edition
AMD Radeon HD 5870 Eyefinity 6 Edition [+]

A memória méretének növelése az extrém magas Eyefinity felbontásokban nagy előny lesz, mivel a kártya 5760x2160 pixelt tud kirajzolni a kijelzőkre, ami élsimítással együtt komoly helyigényt jelenthet. Az AMD mérései szerint a 2 GB fedélzeti memória már három monitor esetén is pozitív hatással lesz a teljesítményre, hiszen számos játékprogram már 5760x1200-as felbontás mellett sem fér bele az 1 GB-os tárba. A Radeon HD 5870 Eyefinity 6 Edition egyébként maximum 228 wattot fogyaszt, míg terhelés nélkül 34 wattos energiaigénnyel rendelkezik. Az új Radeont az AMD kijelölt partnerei gyártják majd, így csak a referenciamodell fog létezni belőle, az árazás várhatóan 430-450 dollár körül lesz.

Az Asus Ares szintén a CeBIT-en mutatkozik be, és a piac leggyorsabb videokártyája lesz. A termék gyakorlatilag egy Radeon HD 5870 CrossFire rendszer egy nyomtatott áramkörre építve. A két darab Cypress lapka összesen 3200 shader processzort tartalmaz 160 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatorna társaságában. A 850 MHz-es magórajelnek köszönhetően az Asus Ares számítási teljesítménye elérheti az 5,44 TFLOPS-ot is, ami új rekord a grafikus kártyák piacán. A chipekhez 4,8 GHz-es effektív frekvencián ketyegő, GDDR5 szabványú memórialapkák csatlakoznak, a fedélzeti tárak kapacitása pedig GPU-nként 2 GB lesz.

Asus Ares
Asus Ares (forrás: plaza.fi)

A Republic of Gamers termékcsaládba tartozó Ares 10 cm-es ventilátorral rendelkező hűtést kap, mely maximum 37 dBA-es zajszintet eredményez. A kártya meghajtásához két darab 8 tűs és egy 6 tűs PCI Express tápcsatlakozó kell, ami azt jelenti, hogy a fogyasztás 300 watt felett lesz, így a PCI-SIG minősítést biztos nem kapja meg a rendszer. Ennek megfelelően a hőtermelésre komolyan figyelni kell, hiszen a legtöbb házat a szabványosan elfogadott maximális disszipációra tervezik, így extrahűtők nélkül túlmelegedhetnek a rendszer egyéb komponensei, ami jó eséllyel stabilitásproblémákat eredményez majd.

Asus Ares
Asus Ares (forrás: plaza.fi) [+]

Az Asus Ares áráról egyelőre nincs információ, de biztosan nagyon drága lesz. A vállalat arról sem számolt még be, hogy hány példány készül a termékből.

Asus Ares
Asus Ares (forrás: Fudzilla) [+]

Az MSI a Lightning szériás Radeon HD 5870-nel rukkolt elő, mely egy gyárilag tuningolt Radeon HD 5870-nek felel meg. A termék 13 fázist használ a Cypress lapka energiaellátásra, emellett  további két fázis gondoskodik a fedélzeti memóriáról. A 1 GB kapacitású fedélzeti memóriával felszerelt rendszer az 1600 shader processzort tartalmazó Cypress lapkára épül, ami 900 MHz-es magórajelen üzemel. A GDDR5 szabványú memórialapkák viszont követik a referenciaajánlásokat, mivel effektív 4800 MHz-en ketyegnek. Ezeket az értékek azonban nem véglegesek, hiszen az MSI Afterburner segítségével a GPU feszültségét is állíthatja felhasználó, így az 1 GHz-es magórajel elérése sem lehetetlen. A megfelelő tápellátásért két darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozó felel, így az energiahiány biztosan nem áll majd a tuning útjába.

MSI Radeon HD 5870 Lightning
MSI Radeon HD 5870 Lightning (forrás: TechConnect)

A kártyát a négy darab 8 mm-es hővezető csővel felszerelt, két ventilátorral operáló Twin Frozr II hűtés tartja üzemhőmérsékleten. A termék hátulján két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort található, továbbá az úgynevezett v-check point funkció minden paramétert gyári értékre állít, amennyiben a tuning váratlan eredménnyel zárult. Az MSI Radeon HD 5870 Lightning a CeBIT-en mutatkozik be, ahol várhatóan az árára is fény derül.

A termékről készült további képeket az alábbi galériában lehet megtekinteni. (forrás: TechConnect)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés