A Radeon HD 5000 család megszállja a mobil vonalat is

Az AMD a mai napon leleplezte az asztali piacon hódító Evergreen termékcsalád mobil verzióját, amely Manhattan néven terjeszti ki a DirectX 11 áldásos hatását a notebookok piacára. Az asztali modellek képességei igencsak magasra emelték a lécet, így az új jövevényeknek nagyon komoly elvárásokkal kell szembesülniük.


[+]

Ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk, a Mobility Radeonok elnevezései hasonlóak az asztali verziókéhoz, azonban a számok mögött megbúvó megoldások már nem képviselnek azonos teljesítményt. Ennek megfelelően rögtön leszögezhetjük, hogy a Cypress kódnéven ismert csúcslapkával a notebookokban nem fogunk találkozni, ám a mobil kategóriához mérten új teljesítményszintet képviselő Juniper chip tiszteletét teszi Mobility Radeon HD 5800 jelzéssel. A kicsivel több mint egymilliárd tranzisztort tartalmazó grafikus processzort nem butították le az asztali változathoz viszonyítva, azaz 800 shader processzor teljesít benne szolgálatot 40 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatorna, 16 blending és 64 Z mintavételező egység társaságában. Az 1 GB kapacitású dedikált memória 128 bites buszon kapcsolódik a rendszerhez és DDR3, GDDR3 vagy GDDR5 lapkákra épülhet.

A Mobility Radeon HD 5800 az első olyan MXM modul, melynek számítási teljesítménye meghaladja az 1 TFLOPS-os értéket. Egészen pontosan a legerősebb verzió 1,12 TFLOP-os elméleti teljesítménnyel rendelkezik, így tökéletesen alkalmas a GPGPU platformokra írt programok és játékok futtatására.

Az AMD a felső-középkategóriás notebookokba a Mobility Radeon HD 5700 és 5600 szériába tartozó megoldásokat ajánlja, amelyek a 626 millió tranzisztort tartalmazó Redwood lapkára épülnek, és 400 shader processzort kínálnak. A leggyorsabb megoldás 572 GFLOPS-os elméleti teljesítménnyel rendelkezik. Sajnos a chip egyéb paramétereiről a vállalat csak az asztali modellek bejelentése után lebbenti le a fátylat, így csak annyit lehet tudni, hogy a notebookgyártók DDR3, GDDR3 vagy GDDR5 szabványú memóriát társíthatnak a termékekhez 512 MB-os vagy 1 GB-os kapacitás alkalmazása mellett.

A középkategóriás és az ultravékony mobil masinák a Mobility Radeon HD 5400 családot használhatják. A grafikus processzor szerepét ezúttal a 242 millió tranzisztort tartalmazó Cedar lapka tölti be, mely 80 shader processzort használ. A fedélzeti memória DDR2, DDR3, GDDR3 vagy GDDR5 szabványú lapkákra épülhet, és 256, 512, valamint 1024 MB-os kiépítésben lehet alkalmazni.


[+]

A Mobility Radeon HD 5000 modellek további újdonsága, hogy támogatják az Eyefinity technológiát, így, ha a gyártók úgy akarják, akkor hat monitor meghajtására is adhatnak lehetőséget a felhasználónak. Ezenkívül az OpenCL 1.0 és a DirectCompute platformra írt programok is futtathatók a termékeken, amire az ATI Stream felület ad lehetőséget. A multimédiás élményt természetesen a továbbfejlesztett UVD2 motor biztosítja.


[+]

Az AMD új generációs Manhattan családjára épülő notebookok a mai napon kezdődő CES rendezvényen lesznek kiállítva, így hamarosan meglátjuk, milyen megoldásokkal álltak elő a gyártók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés