Változik az AMD stratégiája a mobil számítógépek piacán

Az idei évben a netbookpiacon komoly mennyiségű termék talált gazdára. Az Intel olcsó Atom processzora ebben kulcsszerepet játszott, hiszen a chip alacsony fogyasztásának köszönhetően lehetővé vált a kisméretű gépek építése is. Az AMD meglátása szerint azonban a „kicsi” netbookokra csak a kedvező áruk miatt van kereslet. A vállalat elmondása szerint a kisgépek kereslete drasztikusan visszaesne, ha a nagyobb kijelzővel rendelkező termékek hasonló áron lennének beszerezhetők.

Az AMD előreláthatóan 2009 közepén próbálja majd az elméletét gyakorlati példákkal bizonyítani. A cég alacsony fogyasztással, könnyű tömeggel és vékony kialakítással rendelkező netbookok piacra dobását tervezi, szigorúan 14 hüvelykes vagy ennél nagyobb kijelzővel. Az árak várhatóan a jelenlegi kisképernyős gépek szintjére lesznek majd pozícionálva.

Az Intelnek ez a helyzet meglehetősen kínos is lehet, hiszen kénytelenek lennének ők is követni a rivális stratégiáját, ami komolyan veszélyeztetné  a Centrino platformra épülő termékek eladását. Az AMD a drágább kategóriákban jelenleg a meglehetősen jól sikerült Puma platformmal teljesít szolgálatot, azonban megjegyzendő, hogy a rendszer elsősorban a játékra és a multimédiás szolgáltatásokra tervezett notebookok között elterjedt. Az üzleti szegmensbe szánt masináknál ez egyelőre nem tudja megközelíteni az Intel Centrino modellek sikereit.

Az alacsony fogyasztású AMD processzorok várhatóan a K8 architektúra némileg módosított változatára fognak épülni, ami elsőre riasztóan hathat, de a netbookok piacán Intel Atom és VIA Nano chipekkel kell majd versenyezni. Az új processzorok „előfutáraként” számon tartott AMD Athlon X2 3250e már rendelhetővé vált az OEM partnerek számára. A duplamagos termék Socket AM2+ foglalatba illeszthető, és 1,5 GHz-es magfrekvenciával illetve a 22W-os fogyasztással rendelkezik, mely kedvező teljesítmény/fogyasztás arányt feltételez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés