Fortyog a kisméretű mobil számítógépek piaca

Évek óta folyamatos változásokat figyelhetünk meg a hordozható eszközök piacán. A PDA-k gyors tempóban vesztettek népszerűségükből, miközben funkcióik zömét átvették a telefonok, de a navigációs készülékek és a médialejátszók közül is sokat fel lehetne sorolni, melyek számos klasszikus kéziszámítógépes feladatot el tudnak látni. Más szemszögből úgy is mondhatjuk, azok a PDA-k váltak kelendővé, melyek kiegészültek telefon és GPS szolgáltatásokkal is.

Hirdetés

Mindeközben a gyártók egy csoportja már azon törte a fejét, hogyan csomagolja kisebb testbe az x86-os számítógépeket, hogy a PC-ken megszokott alkalmazások java része útközben is rendelkezésre állhasson. A cél az volt – és az maradt azóta is –, hogy a PDA-knál nagyobb teljesítményű, nagyobb funkcionalitású, valamivel méretesebb, de kifejezetten jól hordozható, könnyű, csekély fogyasztású, hosszú akkus üzemidejű készülékeket alkossanak, melyek árban valahol a kéziszámítógépek és a notebookok között helyezkednek el. A kritériumok listája nehéz feladat elé állította a mérnököket, így nem véletlen, hogy a főként az Intel és a Microsoft bábáskodásával létrejött új kategória kezdetben nem számíthatott komoly sikerre. Az érintőkijelzős ultramobil PC-k (UMPC) teljesítménye nem volt kielégítő, üzemidejük túl rövidnek bizonyult, ehhez képest áruk jóval magasabbra szökött a tervezettnél. Bár más gyártók processzoraival és Linux operációs rendszerrel ellátott UMPC-k is megjelentek, ezek – legalábbis mifelénk – máig nem terjedtek el.

Intel Atom-alapú mobil eszközök az IDF-en
Dadi Perlmutter, az Intel Mobility Group vezetője az IDF-en
a mobil számítógépek különféle változatait mutatja be

A fejlesztések persze nem álltak meg, különösen az Intel propagálja rendszeresen elképzeléseit és eredményeit. Az idén tavasszal bejelentett Atom processzorokkal új lendületet vettek a kis gépek, a kis energiaigényű chipek ugyanis kedvező kompromisszumra adnak lehetőséget az ár, a fogyasztás és a teljesítmény háromszögében. Atomból vannak UMPC-kbe, hordozható internetes eszközökbe (Mobile Internet Device, MID) szánt változatok, illetve a hagyományos notebookoknál kisebb és olcsóbb netbookokba illő kivitel is. Közben már készülnek a következő generációs chipek, melyek nem pusztán processzorok lesznek, hanem a perifériák vezérléséhez szükséges többi komponenst is magukban hordozzák majd. A riválisok közül a VIA és az NVIDIA is bemutatta már a minigépekbe szánt megoldásait, az AMD kicsit későn ébredt, de ugyancsak be kíván szállni a komoly lehetőségekkel kecsegtető versenybe.

VIA OpenBook
Netbook, ahogy a VIA képzeli

Az eredmények eddig felemásak. A netbookok közismerten nem várt hatalmas sikert arattak, egyre több gyártó egyre több típussal lép piacra. A MID-ek, UMPC-k piaca – legalábbis a mi égtájunkon – eddig nem pörgött fel, a fejlesztések várhatóan csak később hozzák meg gyümölcseiket, és még későbbre datálható, hogy az árszabás is beáll olyan szintre, ami a gyártóknak és a vásárlók többségének is elfogadható lesz. Mindezek tükrében nem is olyan meglepő, hogy olyan termékek is növekvő számban kerülnek piacra, melyek az UMPC-khez hasonló kezelhetőséget és funkcionalitást ígérnek, de műszakilag valójában sokkal szerényebb PDA-alapokra épülnek. Itt rendszerint x86-os helyett MIPS vagy ARM architektúrára alapozó processzorokkal és Windows CE operációs rendszerrel találkozunk, a PDA-khoz viszonyítva azonban nagyobb kijelző és gyakran több csatlakozási lehetőség, port áll rendelkezésre.

Albatron Tee PC
Hibrid megoldás – Albatron Tee PC

Ilyen öszvér készülék például az Albatron új Tee PC-je is, melynek 7 hüvelykes, 800x480 pixel felbontású érintőkijelzője az UMPC-ket idézi, belsejében viszont csak egy 400 MHz-es ARM926 processzorszív dobog 128 MB munkamemória és 128 MB flash társaságában. A 188 x 113 x 13 mm-es eszköz tárkapacitása SD kártya révén növelhető, rendelkezik USB, Wi-Fi és Bluetooth interfésszel, további portok használatára pedig hangszórókat is tartalmazó dokkolóállomása ad módot. A monitor mellé egy elfordítható, 0,3/1,3 megapixeles kamera kerül, a grafikus vezérlő pedig VGA felbontásig és 30 fps-ig megbirkózik H.264 kódolású videókkal is. A 343 grammos eszközt egy 10,8 Wh-s akkumulátor látja el energiával, sajnos nem tudni, mennyi ideig. Az Albatron Tee PC is Windows CE 6.0 operációs rendszert futtat; áráról egyelőre nincs információnk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés