Valószínűleg csúszni fog az Aurora projekt kiépítése

A HPCwire megkérdezte az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumát, és már ők sem számolnak az eredeti tervekkel.

Az Intel a nyár közepén jelentette be, hogy csúszni fog a 7 nm-es eljárásuk bevezetése, ami egyben számos kritikus projektre hatással lesz. Az egyik ilyen a Ponte Vecchio kódnevű gyorsító, amely kapcsán a vállalat már el is ismerte, hogy ennek a rendszernek az úgynevezett compute tile lapkáit átviszik bérgyártókhoz is.

Hirdetés

A tervek ilyen mértékű változása kritikus projekteket is érint, ilyen például az Egyesült Államok által kért Aurora, amelyet papíron 2021-ben össze kellene rakni az Argonne Nemzeti Laboratóriumon belül, de ez nehéz lesz, hiszen az egyik fő komponense a Ponte Vecchio kódnevű gyorsító. Ráadásul az Aurora már nem először hasal el az Intelen, elvégre a kezdeti tervek szerint már rég kész kellene lennie, de korábban pont azért nem tudták megépíteni, mert a Santa Clara-i óriáscég nem tudta leszállítani a később törölt, Knights Hill kódnevű gyorsítóit. Ezek veszte is gyártástechnológiai probléma volt, csak éppen a 10 nm-es node-on.

A HPCwire az események hatására rákérdezett arra, hogy mi várható, és az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumánál (DoE) úgy látják, hogy vannak arra utaló jelek, hogy a rendszer kiépítése késni fog. Chris Fall, a Tudományos Iroda vezetője bízik abban, hogy ezt a problémát úgy fogják megoldani, hogy az az ország, illetve a DoE Exascale Computing programjának javára válik. A részletekről azonban még megbeszélések folynak.

Barb Helland, a Tudományos Iroda igazgatóhelyettese is megerősítette, hogy az Aurora valóban késhet, de a másik nagy projektnek számító Frontier fejlesztése a tervek szerint halad, így az időben megépülhet az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium központján belül.

Itt megjegyzendő, hogy az USA nagyon jól bebiztosította magát a jelenleg futó CORAL-2 programmal, ez ugyanis megköveteli, hogy minimum két eltérő architektúrájú rendszer tervezése legyen finanszírozva. Emiatt épít az Aurora az Intel, míg a Frontier az AMD dizájnjaira. Ez nem csak a versenyt segíti az említett cégek között, hanem a nem várt problémák ellen is biztosít némi védelmet. Persze valószínűleg az Egyesült Államok jobban örülne, ha két eltérő gyártóval is megugranák jövőre az 1 EFLOPS-os határt, de végeredményben az első hely megszerzése már elég lehet ahhoz, hogy az Exascale Computing programot sikeresnek mondják, azt pedig a Frontier hozni fogja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés