Már egymilliárd 7 nm-es lapkán is túl van a TSMC

És ezek működő megoldások, tehát a selejteket nem számolták hozzá.

Dübörögnek a TSMC 7 nm-es gyártósorai, aminek hála a vállalat büszkén jelenthette be, hogy mostanra sikerült legyártaniuk egymilliárd 7 nm-es lapkát is, ráadásul a selejteket nem számolták, vagyis csak a működő, azaz eladható chipekről van szó.

A bérgyártó még a 2018-as esztendő áprilisában kezdte meg a tömeggyártást az első 7 nm-es node-on, így nagyjából két és negyed évre volt szükség a bejelentett szám eléréséhez. Ebben az eredményben rengeteg partner van benne, elvégre száznál is több termékbe készültek a lapkák.

A tajvani vállalat még azt is kiszámolta, hogy ezzel a mennyiséggel 13 manhattani városrészt is le lehetne fedni, ami valószínűleg inkább csak egy becslés, nem mintha bárki ellenőrizné.

A cég bejegyzésében érdekes mondat, hogy a TSMC szerint elsőként vetették be az EUV litográfiát kereskedelmi termelésben, méghozzá a 7 nm-es node-on. Azt nehéz megmondani, hogy ez igaz-e. Annyi biztos, hogy a Samsung hamarabb tervezett tesztlapkát EUV-re, de a kereskedelmi gyártás egy más tényező, és könnyen lehet, hogy a TSMC itt beelőzte a dél-koreai riválisát, ezt viszont konkrét adatok nélkül nehéz ellenőrizni. Különösebb jelentősége ugyanakkor ennek nincs, sokkal fontosabb, hogy a vállalat már idén megkezdi az 5 nm-es EUV node-ján a tömeggyártást, jövőre pedig érkezik a 6 nm-es eljárás, ami a 7 nm half-node-jának számít, így meglehetősen könnyű lesz rá áttérni azoknak a partnereknek, amelyek ebben az egymilliárdos eredményben részt vállaltak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés