Hirdetés

56 maggal kezd az Intel Eagle Stream platformja

A Sapphire Rapids kódnevű fejlesztés inkább a képességeket helyezi előtérbe, a teljesítményre inkább a Granite Rapids fog rágyúrni.

Az Intel az Ice Lake-SP kódnevű szerverekbe szánt processzor fejlesztése mellett már a Eagle Stream platformot készíti elő, amelybe először a Sapphire Rapids kódnevű lapka érkezik. Utóbbi lesz a vállalat első komolyabb fejlesztése, amivel az AMD újabb megoldásai után tudnak eredni, viszont elég keveset lehet tudni róla. Persze az ismert, hogy bevezeti majd a DDR5-öt, a PCI Express 5.0-t, illetve lesz CXL-re vonatkozó támogatás is, de a teljesítménye homályba vész.

Hirdetés

A legfrissebb adatok alapján azonban a Sapphire Rapids 56 darab Willow Cove processzormagot fog fizikailag tartalmazni. A jelenlegi útiterv csak 48 magig jelöli a rendszert, de alapvetően az ennyire nagy lapkáknál megszokott dolog a magok egy részét letiltani, ezzel is csökkenthető a kezdeti selejtarány.

A 10 nm-es node-on készül Sapphire Rapids egyébként nem az általános teljesítményre fókuszál elsődlegesen. Az Intel ezzel a fejlesztéssel inkább újításokat akar bevezetni, például az AMX (Advanced Matrix Extension) utasításkészletet. Ez ugyan csak 12 új utasítást jelent (hét AMX-TILE, négy AMX-INT8 és egy AMX-BF16), de a lényeg itt az, hogy a processzormagokon belül legyen egy olyan specifikus gyorsító, amely kifejezetten hatékony a mátrixszorzás során. Gyakorlatilag egy kisebb tensor feldolgozóról van szó a magon belül, a hozzá kapcsolódó specifikus tile regiszterekkel. Ez az extra részegység a gépi tanulásra vonatkozó feladatoknál hasznos lehet.

A teljesítménykritikus fejlesztés majd az Eagle Stream platformba készülő második lapka lesz, amely a Granite Rapids kódnéven fut. Itt már a 7 nm-es node végre lehetővé teszi a magszám további növelését, illetve a gyorsítótárak tekintetében is jobban fel lesz szálkásítva a fejlesztés, pusztán a tudás miatt nem kell majd olyan kompromisszumokat kötni, amiket a Sapphire Rapids esetében muszáj volt bevállalni.

A termékek kommunikálása is változni fog. A jövőben nagyobb hangsúlyt kap majd maga a nyers tudás, aminek elvileg az lenne a lényege, hogy a fontos újításokat emelje ki, mivel aki pusztán nagy általános teljesítményt akar, például sok maggal, az tud venni akár nyolcutas szervereket is, viszont az új képességeket csak az új generáció hordozza.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés