Új, okos ajtózárat dobott piacra a Yale

A több mint 150 éves múltra visszatekintő, amerikai vállalat új zárjával saját hazatérésünk, illetve vendégeink beengedése is kulcsmentessé válhat.

Új, okos ajtózárat dobott piacra az amerikai székhelyű Yale, amely cég már 1868 óta foglalkoznak zárak és lakatok gyártásával. A Yale Linus szó szerint értelmezve nem is egy zár, hiszen az 58 x 58 x 150 milliméter kiterjedésű, ezüst vagy fekete színű egységet az ajtónk belső felén található zárra kell felszerelni és gyakorlatilag a belső kulcsot forgatja el, tehát már meglévő ajtózárunkat nem kell lecserélnünk, a Linus különösebb szakértelem nélkül is telepíthető. Ennek persze ára van, ugyanis a cilinderbetétnek rengeteg követelménynek kell megfelelnie, például egyszerre kívülről és belülről is nyithatónak kell lennie, továbbá maga a zár, illetve a kulcs mérete sem mindegy – de néhány képkocka többet mond ezer szónál is, a követelményeket, illetve a telepítés menetét remekül bemutatják az alábbi videók:

Amennyiben kifizettük az itthon nagyjából 80-90 000 forint körüli vételárat, továbbá a telepítéssel is megvagyunk, élvezhetjük is a kulcs nélküli életet. A Linus alapesetben AES-128 és TLS titkosítással is ellátott Bluetooth 4.2 LE kapcsolaton keresztül kommunikál, és amint érzékeli, hogy kompatibilis eszközünkkel (iPhone, Apple Watch, Android okostelefon) együtt a zár közelébe értünk, automatikusan kinyitja nekünk az ajtót.


[+]

Persze akkor sincs nagy gond, ha eszközeink lemerülnek, hiszen kívülről továbbra is megmarad a kulccsal való nyitás és zárás lehetősége, sőt, a rendszert egy ajtó mellé szerelhető, numerikus billentyűzettel (kb. 27 000 forint) is bővíthetjük, de az igazi Kánaán a Yale Connect Wi-Fi Bridge (kb. 30 000 forint) beszerzésével jön el.


[+]

Miután zárunkat Wi-Fi segítségével az internetre is felcsatlakoztattuk, a Yale Access applikáció segítségével távolról bármikor ellenőrizhetjük az ajtó állapotát, és szükség esetén bármikor kinyithatjuk vagy bezárhatjuk a zárat. Hasonlóan az Apple autók esetében alkalmazott megoldásához, itt is létrehozhatunk virtuális kulcsokat, amelyeket aztán elküldhetünk családtagjainknak, vagy akár az ajtó előtt várakozó futárnak, de az említett billentyűzet megléte esetén egyedi belépőkódokat kreálhatunk, ami például egy Airbnb szállásadó számára lehet hasznos.


[+]

Természetesen a kódokat és a virtuális kulcsokat távolról bármikor törölhetjük, sőt, telefonunk elhagyása esetén annak hozzáférését is letilthatjuk, de napi logokat is kérhetünk, így ellenőrizhetjük például, hogy csemeténk hazaért-e már abban az időpontban, amit megbeszéltünk vele.


[+]

A Yale Linus tehát nem olcsó, cserébe egyszerűen felszerelhető, használható, kívülről pedig nem is látszik, hogy lakásunkat okos ajtózár védi, így nem is kelthet feltűnést például egy társasház lépcsőházában. Ne felejtsük el azonban, hogy ettől még nem lesz védettebb otthonunk, ezért beszerzés előtt már meglévő, régi zárunk újra cserélését sem érdemes elfelejteni.

Előzmények

Hirdetés