Új memóriatechnológiák szivárognak a Microntól

A vállalat dokumentuma gyorsan érkezett, és gyorsan el is tűnt, de a tartalma így is publikussá vált.

A Micron nemrég kirakott egy dokumentumot a weboldalára, amit gyorsan el is tüntettek, de az interneten ez szokás szerint nem jelent gondot, ugyanis ami egyszer elérhetővé válik, az már sosem távolítható el. Mindenesetre az sejthető volt, hogy idő előtt jelent meg a bejegyzés, mivel tartalmazta az érkező új GeForce nevét. A Micron szerint a GeForce RTX 3090 GDDR6X memóriákkal jön, és a memóriagyártó elsődlegesen az utóbbira koncentrált, hiszen ezt a komponenst ők adják hozzá.


[+]

Az új fejlesztés a GDDR6 továbbfejlesztése, amely valamivel nagyobb teljesítmény elérését teszi lehetővé. A GDDR6X-szel a Micron lényegében ugyanazt a lépést teszi meg, amit a PCI-SIG a PCI Express 6.0-val. Konkrétabban fogalmazva a GDDR6-ban alkalmazott NRZ (non-return zero) kódolást, lecserélik PAM4-re (négyszintű pulse-amplitude modulation), ami soros csatornára levetítve kétszer több információ mozgatását teszi lehetővé, méghozzá azonos időtartam alatt. A PAM4 ugyanakkor nem újdonság, régóta ismert technikáról van szó, és az előnyének számító nagyobb teljesítménye mellett egy komoly hátránya is van, méghozzá a számottevően drágább implementáció az NRZ-hez viszonyítva. Ezért sem igazán terjedt el.

A GDDR6X az előbbi fejlesztéssel elméletileg nagy, akár 32 Gbps-os információátviteli tempót is megengedhetne, de egyéb, fizika törvényeiből eredő limitek miatt ebből egyelőre csak 21 Gbps-ot abszolvált a Micron, és az sem biztos, hogy a tényleges termékeken ez elérhető lesz, mivel az árnyékolás igen komoly probléma szokott lenni magas effektív órajelnél. Ez a későbbiekben érdekessé teheti a GDDR evolúcióját, hiszen ha nem sikerül ezen a gondon túllépni, akkor hiába jönnek a memória technológiájára vonatkozó előrelépések, az egyéb tényezők miatt csak az előny töredéke használható ki. Ilyen formában most sokan figyelnek majd a GDDR6X-re, ugyanis ha nem sikerül záros határidőn belül elérni vele a 32 Gbps-os elméleti maximumot, akkor nem biztos, hogy van további tartalék a GDDR fejlesztésekben.

A GDDR6X esetében JEDEC szabványról még nincs szó, de ez különösebben nem probléma. A szabványosítás elsődlegesen azért van, hogy a memóriapiacon verseny alakuljon ki, így a JEDEC felügyeli az egyes specifikációkat, amelyek minden memóriagyártó számára elérhetők lesznek. Nem biztos azonban, hogy az egyes érintettek igényt tartanak a GDDR6X-re, így ha csak a Micron fogja gyártani, akkor felesleges a JEDEC specifikáció is, hiszen egyrészt az árverseny már a konkurencia érdeklődésének hiányában elmarad, másrészt a végtermékek tekintetében a GDDR-es megoldások eleve beágyazottnak számítanak, tehát az implementálás és tesztelés a JEDEC nélkül is megfelelően kivitelezhető.

A Micron beszélt a HBM-re vonatkozó fejlesztéseiről is. Egyrészt még idén érkezik a HBM2E memóriájuk, amely fejlesztésük megfelel majd a JEDEC ide vágó JESD235C szabványának, így képes lesz 3,2 Gbps összeköttetésenkénti teljesítményre. A vállalat 4Hi és 8Hi verziókban gondolkodik, rendre 8 és 16 GB-os kapacitásban. Készül az új generációs HBM is, amelyet a Micron majd a 2022-es esztendő vége felé vezet be, ennek a szabványosítása folyamatban van, és részt is vesznek benne.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés