- Melyik tápegységet vegyem?
- Androidos fejegységek
- Hamarosan debütál az MSI elegáns, Project Zero szériás alaplapja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Huawei MediaPad M3 - a médiának bejön
- Házimozi belépő szinten
- Home server / házi szerver építése
- Bronzos ATX 3.1 tápok a be quiet! névjegyével
- OLED TV topic
- Kezdő fotósok digitális fényképei
Új hozzászólás Aktív témák
-
Puma K
nagyúr
válasz
#16939776 #34 üzenetére
Szoftveres úton kezdték el a képi világot feljavítani-optimalizálni amihez a gyakorlatban azaz fizikailag a kártyán nem kell annyi VRAM mennyiség. Ami még jobban drágítaná az amúgy is dráguló kártyákat...
Szóval ez a kecske és a káposzta esete.
Egy 1080 Ti-ről váltva RTX 2060-ra meglepődve tapasztaltam, hogy az Nvidia féle AI segítségét igénylő DSLL mennyire jó a gyakorlatban!
A renderelt felbontás kisebb, a képminőség az eredeti felbontáséval gyakorlatilag 1:1-ben megegyezik, de cserébe az FPS meg kilő. Szóval DSLL-t minden játékba!
Már csak a játékoknak is még szélesebb körben kellene támogatniuk ezt az eljárást és akkor win-win a helyzet.
-
törölt tag
?Csúcskártyán? Spórolnak a memória kapacitással?! Mert még 2017-ben is ugyan ennyi volt. Mi lesz így a 8K-val, kérem!
Egyre kíváncsibb vagyok, hogy 2-3 év múlva, az erődemonstráción kívül, még milyen szerepe lesz ezeknek a nagy-vasaknak, illetve ezt a sávszélességet az RT-n kívül, még milyen effekt fogja kihasználni a gyakorlatban. Vagy addigra, már helyettünk fog játszani a gép, a mi mozdulatainkkal, taktikánkkal?.
-
Puma K
nagyúr
Kinek mi az igénye.
Játék közben próbálj ki egyszer egy 120 vagy 144Hz-es monitort ami tudja a Free-Sync vagy G-Sync-et és vas is van mellé ami meghajtja azt a monitort. Még egyszer én 1080 Ti-ről beszéltem ollie meg már valamiért sima 1080-at említett.
Lehet érezni a különbséget ami a folyamatosságból adódik.
Most belekezdhetnénk a napestig tartó vitába, de ez olyan mint a 30 vs 60 FPS különbség.
Van aki látja van aki nem. Vagyis helyesebben van aki érzékeli a két átlag FPS közötti eltérést.Ezt pedig tovább csűrni-csavarni felesleges.
-
makkmarce
őstag
válasz
Salvatore G. #30 üzenetére
lehet, bár sose láttam olyan TV-t, ami hd ready és SD felbontásban(640x480 overscan) működött volna. Tehat akkor az FHD az nem a HD alrésze, hanem egy külön fogalom?
-
Top cat
addikt
válasz
Krugszvele #19 üzenetére
Mit ahogy (#25) scdlsc is írta a 2560 X 1440 az QHD.
"Az 1080p mellett miért van hogy 3840x2160?"
Az el van írva. -
makkmarce
őstag
válasz
Salvatore G. #26 üzenetére
nem , a HD csak annyit jelent, hogy nagyobb, mint az SD. (lásd HD ready tv-k)
tehát a 720p, és a 1080p is HD, de az FHD az csak 1080p
és ennek a legallja a mondjuk 4k ready TV, ami lehet akár 720p is, csak tudja fogadni a 4k jelet -
Puma K
nagyúr
válasz
Salvatore G. #26 üzenetére
Ezért kell kiírni a felbontást teljes egészében és akkor nincs félreértés
Már csak a különböző képarányok miatt is. -
scdlsc
senior tag
válasz
Krugszvele #19 üzenetére
QHD (Quad HD), WQHD (Wide Quad HD)
The name QHD reflects the fact that it has four times as many pixels as HD (720p).
[link] -
Puma K
nagyúr
Nekem is ez van meg hogy régebben volt érdemes újabb kártyára váltani ha jött egy új széria gyakorlatilag gondolkodás nélkül, mert nem csak többet tudott mint az előző de még erősebb is volt.
Most meg ugye jó ha van +15-20% előny generációnként és akkor lehet sokat mondtam...
Na de majd most elvileg brutál gyorsulásokat mondanak a 3000 szériára... de majd a gyakorlatban fog kiderülni hogy miben és hol fog ez megmutatkozni...
-
.mf
veterán
"Vagy 2 évtizedig HD felbontás alatti monitorok voltak (800x600 és 1024x 768), abban az időszakban csak a játékok hardverigénye emelte az erősebb GPU-k iránti igényt (textúrák és modellek), és akár 5 évig is jól elvoltál egy csúcs GPU-val. Most meg 2 évente cserélned kell"
Én erre egy kicsit másképp emlékszem... 10-20 éve is gyorsan avultak a kártyák, 5 év múlva már az alsó-középkategória is megugrotta töredék fogyasztással. A lassulás pont az utóbbi mondjuk 6-8 évben jött, amikor lelassult a fejlesztés, és átnevezéses "generációváltások" követték egymást. Ez kezd mostanában kicsit visszagyorsulni (de mondjuk a jelenlegi AMD 5x00 generáció előtt az 580 és 570 simán csak egy húzott 480 és 470 volt)
-
Puma K
nagyúr
Egy GTX 1080 Ti ami 2017. március 10-én jelent meg még a mai napig tud játékokat 5120x2880-as felbontásban futtatni elég jól.
Pl az Overwatch-ot 2560x1440-es felbontásban 122%-os felskálázással használtam.
A GTA Online-t 2560x1440-es felbontásban 1,750-es felskálázással használtam.Amelyik címben pedig nem volt a játékban beépített felskálázás azt az Nvidia driver-ből bekapcsolt DSR-el futtattam 5120x2880-ban vagy ettől kisebb felbontásban.
Egy volt a lényeg számomra, hogy éles és részletgazdag legyen a kép bármiféle elmosás, maszatolás vagy homályosítás nélkül. Az ilyen effekteket kapásból kikapcsolom vagy a lehető legkisebbre állítom.
Az FPS mizérián a G-Sync elég sokat tud segíteni és így nem vesz észre az ember gyakorlatilag semmit a be-be esésekből. De ezen meg megint segíthet egy fixált órajelű CPU és egy 3D alkalmazás indításakor mindig a maximum órajelet tartó GPU amit szintén Nvidia driver-ből lehet kapcsolni.
-
scdlsc
senior tag
Ez nekem is mindig csípte a szemem, amikor a (W)QHD-ra 2K-t írnak. Van egy cikk itt a PH-n a felbontásokról, ahol szintén hibásan szerepelt. Szóvá tettem és rám lett szólva, hogy miért baszakodok.
-
válasz
Salvatore G. #13 üzenetére
QHD-t kellett volna írnom.
-
Norb79
őstag
válasz
Salvatore G. #13 üzenetére
Nem.FHD az 1920*1080, vagy 1080p2k az 2560*1440, vagy 1440p4k az 3840*2160, vagy 2160pHa "k-ban fejezed ki", akkor az első szám a mérvadó, ha "p-ben fejezed ki", akkor a második.
/szerk: vagyis igen, végülis a FHD közelebb van a 2k-hozsry
-
Az a helyzet, hogy a monitorok felbontásának elszabadulásával hatványozottan emelkedett a GPU-k teljesítményének növelésére való igény, ami az árakat is elszabadította.
Vagy 2 évtizedig HD felbontás alatti monitorok voltak (800x600 és 1024x 768), abban az időszakban csak a játékok hardverigénye emelte az erősebb GPU-k iránti igényt (textúrák és modellek), és akár 5 évig is jól elvoltál egy csúcs GPU-val. Most meg 2 évente cserélned kell, mert fHD után hamara bejött a 2k, majd a 4k és már itt a 8k is. És ugye egyrészt mindenki szeretné, ha nem csak a felbontás nőne, hanem szebb lenne a grafika is.Még a 1024x768-as korszakban minden játékhoz elég volt egy középkategóriás VGA (pl. ATI 9600 Pro), hogy kimaxoljuk a grafikát, most meg ha 2k-s monitorod van, már nem elég a közép hozzá (RTX 2060).
-
opr
nagyúr
RTX 3090... Ejj de kellemes kis dragulas lesz itt a VGA-piacon mar megint...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat dokumentuma gyorsan érkezett, és gyorsan el is tűnt, de a tartalma így is publikussá vált.
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 1x16GB 6000MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- Corsair VENGEANCE LPX DDR4 RAM 16GB (1x16GB) 3200MHz CL16 Intel XMP 2.0 INGYEN FOXPOST
- Garanciás! ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI Alaplap
- Gigabyte GA-H77M-D3H (rev. 1.1) LGA 1155 alaplap
- Gigabyte Z590I VISION D / Intel core i5 11600KF / Kingaston Fury 32GB DDR4
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Bomba ár! HP ZBook Fury 15 G7 - i9-10885H I 32GB I 1TBSSD I 15,6" 4KDreamColor I Cam I W11 I Gar
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest