Új 64 bites processzor az IBM-től!

A PowerPC 970 nagy előrelépés lesz az IBM számára: 0.13 mikronos SOI technológiával készül (mint az AMD Hammer... az AMD ugyanis az IBM-től licencelte ezt a processzorgyártási eljárást) és 1.80 GHz-es órajelen debütál, ami jelentős ugrás a mostani IBM-bajnok, a PowerPC 750FX-hez képest.

A PowerPC 970 32 és 64 bites programokat is kitűnő sebességgel futtat, így a legtöbb elemző szerint segít megőrizni a cég pozícióját a CPU piacon 2003-ban, melyet az Intel egyre erősödő Pentium 4-es processzorai veszélyeztetnek leginkább. A GHz-versenyt persze rég elvesztette az IBM, de szerintük -- csakúgy, mint az AMD szerint -- ez nem is fontos, hiszen olyan technológiák kerültek a PowerPC procikba, amik az egész órajel-mizériát jelentéktelenné teszik.

Ez persze túlzás, de tény, hogy az órajel csak egy adott processzorcsaládon belül bizonyul elégséges ismérvnek (egy 2.80 GHz-es, Northwood magos Pentium 4 így pontosan 40 százalékkal gyorsabb/teljesít jobban, mint egy 2.00 GHz-es, de nem feltétlen 100 százalékkal erősebb egy 1.40 GHz-es Athlonnál. Sőt, már egy 1.40 GHz-es, Willamette magos Pentium 4-essel összehasonlítva sem igaz a formula!).

A chip New Yorkban, az IBM gyárában készül, eleinte 0.13, majd 0.09 mikronos gyártástechnológiával. A megjelenés 2003 második felében várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés