Terabájtos merevlemez SAS csatolóval

A szerverekben való felhasználás követelményeinek eleget tevő, 1 terabájt kapacitású merevlemezek ma már több gyártó kínálatában elérhetők, de ezek eddig kivétel nélkül Serial ATA interfésszel kerültek piacra. A sort a Seagate töri meg Barracuda ES.2 meghajtójával, melyet a SATA mellett mától 3 Gbps-os Serial Attached SCSI (SAS) csatolóval is szállít.

A termékcsalád tagjai 7200 rpm fordulatszámon üzemelnek, átlagos keresési idejük 8,5 ms, és elérhetik a 105 MB/s folyamatos átviteli sebességet. A SAS csatolós egységek puffermérete 16 MB, kapacitásuk 500, 750 vagy 1000 GB lehet. Tipikus fogyasztásuk 13 watt, ami több, mint a normál asztali változatoké (sőt a SATA-s testvérmodellekét is felülmúlja), de a nagyobb teljesítmény mellé itt hosszabb élettartam és jobb rezgéstűrés is jár. A gyártó szerint az egységnyi idő alatt végrehajtott I/O-műveletek száma és a fogyasztás közötti arány is javult, e tekintetben a SAS előnye akár 38% százalék is lehet a hasonló SATA-s meghajtókhoz képest.


Balra a Barracuda ES.2, jobbra a Cheetah 15K.6

Ugyancsak szerverek üzemeltetőit érinti a Seagate másik újdonsága, a Cheetah 15K.6 merevlemezek FDE (Full Disk Encryption) melléknevű verziója. Az elnevezés a teljes adattartalom titkosítására utal, amely az operációs rendszer és az alkalmazások számára transzparens módon történik; a kódolást a merevlemez hardveresen oldja meg, és ha a tárolt adatokat véglegesen olvashatatlanná akarják tenni (például selejtezés, eladás előtt), akkor a hozzáféréshez szükséges kulcs egyszerűen törölhető. A 15 ezres percenkénti fodulatszámon dolgozó Cheetah 15K.6 tárolóegység 147, 300 és 450 GB-os kapacitással, SAS vagy Fibre Channel (FC) interfésszel érhető el, az FDE változatok szállítása még ebben a negyedévben megkezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés