Skálázható szerverben működő Raspberry Pi? Miért is ne!

A BitScope megoldása olcsó belépő a nagyok világába, így tökéletes oktatási, kutatási célra.

A Raspberry Pi a végfelhasználók piacán hatalmas sikert aratott, amit főleg az alacsony árazásnak és a flexibilitásnak köszönhetett. Azóta a rendszerre több verzió is épült, most éppen a harmadik generációs fejlesztés a legmodernebb, ami négy darab, 1,2 GHz-en ketyegő, Cortex-A53-as magot tartalmazó Broadcom BCM2837-es rendszerchipre épül. Ilyen formában ez a rendszer már 64 bites, ezen belül is az ARMv8-A-s alapokat használja.

Megdöbbentő lenne, ha valaki erre az alapra skálázható szervert akarna építeni, ugyanakkor ezt a rendszer flexibilitása lehetővé teszi. A BitScope pár éve el is kezdett ezzel kísérletezni, így korábban születtek is 20, illetve 40 node-ból, vagyis pontosan ennyi Raspberry Pi alaplapból álló Blade Rack konfigurációk, az idei SC17-re azonban még tovább skálázták a koncepciót.

A BitScope egy 150 node-os megoldást demonstrált, ami értelemszerűen 150 darab Raspberry Pi 3-at tartalmazott. Ezek közül 144 darab használható ténylegesen, mivel hat node előre meghatározott menedzsmentfeladatokat lát el. A rendszer természetesen skálázható tovább, és tulajdonképpen ez a lényege az egésznek, ugyanis ennél olcsóbb skálázható megoldást a piac nem biztosít. Ráadásul a node-ok mindössze 5 wattot fogyasztanak, vagyis a fenntarthatóság is gazdaságos. A BitScope szerint egy 1000 node-os összeállítás, 42U magas rackben megoldható 6 kW-os fogyasztással, az egy node-ra levetített ár pedig nem magasabb 150 dollárnál.

A BitScope 150 node-os modulja
A BitScope 150 node-os modulja

A BitScope egyelőre csak az érdeklődőknek szállítja a 150 node-os modult, ami három darab 50 node-os klasztermodulból áll. Később a vállalat elérhetővé tesz kisebb 48 és 96 node-os modulokat is, amelyek szintén három klasztermodulra lesznek osztva.

Az 50 node-os klasztermodul alapkonfigurációja
Az 50 node-os klasztermodul alapkonfigurációja

A cég a konfigurációt elsődlegesen oktatási és kutatási célra szánja, ami reális elképzelés, mert felépítésben ez a rendszer nem sokban különbözik az igazán nagy, skálázható szuperszámítógépektől. Ez nagyon kedvező az iskolák számára, mivel így kifejezetten költséghatékony alapok mellett is gyakorlati tudást szerezhetnek a hallgatók, ráadásul a szoftverkörnyezet is ideális, köszönhetően a Raspberry Pi mögötti közösségnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés