Fujitsu Forum: új szerverek a porondon

A Fujitsu éves seregszemléjén léptek először nagyközönség elé a megújult, Xeon Scalable processzoros szerverek.

Júliusban érkezett meg az Intel Xeon Scalable processzorokra épülő Fujitsu szerverek első hulláma. A kínálat az egyszerűbb, kétprocesszoros rack megoldásoktól az olyan scale-out csomópontokig terjedt, amelyek majd Japán legerősebb szuperszámítógépének építőkövei is lesznek. Most a Fujitsu Forumon újabb modellekkel egészült ki a PRIMEQUEST feladatkritikus szerverek és PRIMERGY RX rack, illetve TX torony szerverek portfóliója.


[+]

A feladatkritikus PRIMEQUEST 3800E és 3400E 7U magas, teljesen új, a korábbinál kompaktabb megoldás. Előbbi négy, utóbbi két alaplapot kapott, így maximálisan nyolc, illetve négy Xeon Scalable processzort fogadnak összesen akár 224, illetve 112 processzormaggal, amikhez 12 TB, illetve 6 TB DDR4  rendszermemória társulhat. Bőven lesz hely merevlemezeknek is, maximális kiszerelésben mindkét szerverben 24 darab 2,5 hüvelykes SAS csatolós állás van. Elég komoly paraméter az 5480, illetve a 3880 wattos maximális fogyasztás, de a 110 és a 96 kilogrammos versenysúly is.


[+]

Szelídebb fenevad a PRIMERGY TX2550 M4, amiben már „csak” két processzorfoglalat van. A tekintélyes, torony alakú szerver így is csatasorba tud állítani akár 52 processzormagot, mellettük 12 foglalatban akár 768 GB memóriát, ráadásul az adattároló részleg sem éppen hétköznapi: ennek a minden az egyben szervernek akár 32 merevlemezállása is lehet. Maximális konfigurációban 750 watt körül mozog a fogyasztása, és ha szerverterembe vinnénk, akkor 4U magas rackszekrényhelyre lehetne beszerelni.


[+]

Ugyanerre a 4U magas helyre két darab fér el a PRIMERGY RX2520 M4-ből, ami a Fujitsu új rack szerver vonalának legkisebb tajga. Alaplapja két darab, legfeljebb 105 wattos Xeon Scalable processzort fogad, így két chippel 28 mag a maximuma. Melléjük 12 foglalatba összesen 384 GB DDR4 RAM pakolható, adattárak terén pedig a 24 darab SAS állás a maximum, így elég komoly RAID tömböket lehet összeállítani.

Azóta történt