Samsung notebook blog: hagyományos Start menü Windows 8 alatt Samsung notebookon

A Windows 8 egyik nagy újítása a Modern UI, ami a korábbi Start menüt a ma már mindenki által ismert, egész képernyős csempés felületre cserélte, ami persze nem mindenkinek tetszik. Nehéz lemondani azokról a dolgokról, amelyek hozzánőttek a szívünkhöz, márpedig a Start menü a Windows 95 megjelenése óta velünk van, így volt idő megszokni ezt a praktikus megoldást, noha időközben ez is fejlődött. Ezzel szemben a Modern UI kialakítása sokak szemében helypazarló, nehezen kezelhető a hagyományos módszerekkel, de ebbe a vitába nem mennénk bele, hiszen ahány PC, annyi szokás.

A Samsungnál gondoltak egyet, és megpróbálták visszacsempészni a klasszikus Start menüt anélkül, hogy komolyabban belenyúltak volna a Windows 8 lelkivilágába. A megoldás neve egyszerűen csak Quick Starter, ami alapbeállítás szerint egy több ikonból felső sávot jelent a képernyő felső részén. Innen varázsolható elő a klasszikus Start menü klónja, ami nagyban hasonlít az eredetihez, még a frissen telepített programokat is kiemeli, ahogyan azt megszokhattuk a korábbi verziókban. Sajnos arra nincs lehetőség, hogy a beállítások között ezt rendeljük hozzá a Windows gombhoz.

Quick Starter a képernyő felső részén (pirossal bekeretezve)
Quick Starter a képernyő felső részén (pirossal bekeretezve) [+]

Azt viszont megtehetjük, hogy egyedi névvel új kategóriákat veszünk fel, amelyekbe programok ikonjait (igen, akár többet is) húzhatjuk be, így egy kibővített indítósávként is használhatjuk a felületet, kvázi egy Tálcaként funkcionáló alkalmazást is kapunk egyúttal. A felvett kategóriák/ikonok sorrendje húzd és vidd módszerrel tetszés szerint variálható, amire pedig nincs szükség, azt csak egyszerűen kihúzzuk a sávból az asztalra, ami egyelő a "megsemmisítéssel".

Megszólalásig hasonlít a Start menüre
Megszólalásig hasonlít a Start menüre [+]

A Samung Series 3 NP370R5E notebookon futó előtelepített programocska az erőforrásokkal is kíméletesen bánik, ugyanis futás közbeni memóriaigénye mindössze 17 MB körül alakul (ez a felvett ikonok számától függően változhat), a merevlemezen pedig csak 4,82 MB tárterületet foglal el.

Előzmények