Hirdetés

Előállt az iparág első, számításokat is végző HBM memóriájával a Samsung

A cég elsődlegesen a gépi tanulás dedukció szakaszára ajánlja a HBM-PIM konstrukcióját.

A Samsung bejelentette, hogy kifejlesztették az iparág első olyan HBM memóriáját, amelyen belül valós feldolgozóegységeket helyeztek el. A HBM-PIM jelölésből az utóbbi három betű is erre utal, konkrétan a processing-in-memory szóösszetétel rövidítése, és azt csinálja majd a hardver, amit ígér, az adatok tárolása mellett részben ezek feldolgozását is el tudja végezni.

A fejlesztés alapját a 2018-ban bemutatott, Aquabolt kódnevű HBM2 implementáció adja, amely 2,4 GHz-es effektív órajelével 307 GB/s-os adatátviteli teljesítményt biztosít egy 1024 bites memóriaszettre levetítve. Megmarad a 8Hi kategóriás konfiguráció is, vagyis nyolc darab lapka van egymásra tokozva, ugyanakkor ezek képességei eltérnek. Egészen konkrétan két részre osztható a felépítés, így lesz egy 4Hi-s szett négy darab 8 gigabites memórialapkával, amit kiegészít egy másik 4Hi-s szett, de itt már 4 gigabites, úgynevezett PCU-kkal megtömött memóriachipekkel találkozhatunk.


[+]

A fentiekből kiszámolható, hogy a Samsung 8Hi-s FIMDRAM-alapú HBM2-PIM memóriaszettje 6 GB-nyi tárkapacitást kínál, a 300 MHz-es órajelen üzemelő PCU-k (Programmable Computing Unit) pedig 16 bites lebegőpontos számításokat képesek elvégezni a memórián belül, méghozzá 1,2 TFLOPS-os számítási teljesítmény mellett.

A Samsung mérései szerint, ha egy GPU-nál a normál HBM2 memóriát kiváltja a most bemutatott, megegyező sebességű HBM2-PIM opció, akkor akár 2,1-szeres teljesítménynövekedést is el lehet elérni a gépi tanulás dedukció szakasza során, méghozzá úgy, hogy a gyorsító fogyasztása 71%-kal csökkenhet. Természetesen maga a PCU-kkal dolgozó memória alkalmazható bármivel, például FPGA-val, vagy CPU-kkal is.

A vállalat a fentebb bemutatott fejlesztés kapcsán már várja az érdeklődőket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés