Hirdetés

Frissült a JEDEC HBM2 memóriaszabványa

A magasabb adatráták miatt komoly sávszélesség-növekedéssel számolhatunk, de a stackenkénti kapacitás 24 GB marad.

A HBM2 (High Bandwidth Memory 2) térnyerésének hullámát meglovagolván a JEDEC a múlt hónap folyamán közzétette a chipekre vonatkozó, új szabványt, ami a "JESD235C" megnevezést kapta, és relatíve nem sokban különbözik az előző normától; a néhány évvel ezelőtti, 12-Hi stackeket érintő, komolyabb változásokkal ellentétben most egy konszolidáltabb frissítésről van szó, ami a teljesítmény javítására koncentrál.

A legnagyobb módosítás a két magasabb adatrátának, a 2,8 Gbps/pinnek és a 3,2 Gbps/pinnek a támogatása, s ez utóbbi mintegy 33 százalékos növekedést jelent a sávszélességet illetően. Kicsit praktikusabb számokba öntve ez annyit tesz, hogy a leggyorsabb, teljes HBM2 stack elérte a 410 GB/s-ot, ami nem rossz eredmény a korábbi 307,2 GB/s-hoz képest, s ennek következtében a modern, 4 stacknyi (4096 bit) memóriát lekezelő, high-end processzorok vonatkozásában az aggregált sávszél nem kevesebb, mint 1,65 TB/s lesz.

HBM2 generációk
JESD235C JESD235B JESD235A
Max. sávszélesség/pin 3,2 Gbps 2,4 Gbps 2 Gbps
Max. lapkakapacitás 2 GB 1 GB
Max. lapka/stack 12 8
Max. kapacitás/stack 24 GB 8 GB
Max. sávszélesség/stack 410 GB/s 307,2 GB/s 256 GB/s
Effektív buszszélesség (1 stack) 1024 bit
Feszültség 1,2 volt 1,35 volt

Ez mind szép és jó, de az update-nek köszönhetően még egyetlen stack HBM2 is kompetitív marad a sávszélesség (ismételten) frontján, mivel a 14 Gbps-os lapkákkal megtámogatott, 256 bites GDDR6 memóriabusz aggregált értéke 448 GB/s, ami nem sokkal több annál a bizonyos 410 GB/s-nál. Ehhez még hozzájön az is, hogy a HBM2 könnyebben skálázódik több stackig, mint a GDDR6 nagyobb buszszélességig, szóval ezen a téren a topológia előnye megkérdőjelezhetetlen a diszkrét GDDR6 chipekhez viszonyítva, amíg az adatátviteli sebesség van a terítéken.

Azért nem minden öröm és boldogság, mert a pro mellé kontra is jár, ami jelen esetben nem más, mint a költség és a kapacitás; a HBM2 megmarad prémium technológiának, részben a TSV-k alkalmazását kísérő bonyodalmaknak, részben pedig a gyártók termékszegmentációjának hála, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy ez a közeljövőben változni fog. Az új sztenderd nincs befolyással a memória méretére, így a single stack maximuma továbbra is 24 GB, ami a négystackes konfiguráció esetén 96 GB-ban csúcsosodik ki.


[+]

Széljegyzetben annyit hozzáfűznénk a dologhoz, hogy a JEDEC kicsit visszavett a HBM2 lapka stack méreteinek szabályozására irányuló törekvésből, ezért nincs megadva egy szabványos magasság a 12-Hi stackek számára, tehát a memóriagyártók maguk határozhatják ezt meg. Mivel a chipek még mindig 1,2 volton üzemelnek, a tempó gyarapodása némi plusz fogyasztással párosulhat, ha ugyan párosul.

Végezetül úgy fest, hogy a JEDEC hivatalosan is adoptálja a "HBM2E" elnevezést, de ez inkább csak gesztusértékű manőver, mert a formális változat továbbra is a szimpla "HBM2" marad. Korábbi bejelentéseikben a Samsung, az SK Hynix, és más cégek is hibásan HBM2E-ként hivatkoztak a memóriára (a Samsung még mindig), úgyhogy nagy valószínűséggel a jelentésben egyező két formával felváltva fogunk találkozni az elkövezkező időkben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés