ROG újdonságok a Gamescomról

A játékosoknak szóló kiállítás ideális helyszín, hogy az ASUS bemutassa legújabb fejlesztéseit

Kiváló termék, csapatmunka és a vásárlói visszajelzések nyomonkövetése – ezen a három pilléren nyugszik az ASUS ROG almárkájának sikere, legalábbis Jackie Hsu, az ASUS alelnöke és komponensekért is felelős részlegének vezetője szerint. Na meg persze az is, hogy jókor indultak a kifejezetten játékosokra koncentráló részleggel, így lehetnek ma is piacvezetők ezen a területen. Annak érdekében pedig, hogy ez a jövőben is így legyen, a fejlesztések sem állnak meg, és a Gamescom előtti rendezvényen több egész érdekes újdonságot is láthattunk.


[+]

A sort a perifériákkal érdemes nyitni, azon belül is az új ROG Chakram egérrel, melynek különlegessége, hogy oldalsó gombjai mellé egy joystick is került, mely kifejezetten hasznos lehet például olyan játékoknál, melyeknél időnként járműveket is irányítunk, vagy ahol nagyon sokféle mozgásforma áll rendelkezésre. A szóban forgó joystick analóg és digitális üzemmóddal is rendelkezik, a minden ízében felső kategóriás egér dobozában található kiegészítőkkel pedig formáját is testre szabhatjuk.


[+]

A Chakram egyébként a trendeknek megfelelően vezetékes és kétféle (Bluetooth és 2,4 GHz-es) vezeték nélküli adatátviteli megoldással is használható, tölteni pedig nemcsak kábelen át, de Qi töltővel is lehet. Az előbbi esetében egyébként az ASUS állítása szerint 15 perc elég 12 órányi játékhoz. Az érzékelő pontos típusát egyelőre nem árulták el (de holnap megpróbáljuk kiszedni belőlük), de az kiderült, hogy 16 000 cpi maximális felbontásra, 1000 Hz-es lekérdezésre számíthatunk. A szenzor 400 ips sebességig képes követni mozdulatainkat, ami elég jónak tűnik, a fő kapcsolók pedig cserélhetőek.


[+]

A következő periféria-újdonság a ROG Strix GO 2.4, mely egy hordozható headset. A mikrofonnal együtt 300 gramm tömegű, akkumulátorral is működő egység Type-C és 2,4 GHz-es kapcsolatot tud használni, 40 mm-es hangsugárzókkal dolgozik és teljesen zárt kamrás. Az ASUS büszkén mutogatta a Hi Res Audio tanúsítványt és az állítólag mesterséges intelligenciával dolgozó mikrofont, mely hatékonyan szűri a környezeti zajokat. Egy töltéssel 25 óra üzemidőt ígér a rendszer, mely PC-vel, mobiltelefonnal és konzolokkal is összekapcsolható.


[+]

A kijelzők területén az első újdonság a találóan „dobd ki a tévéd” szlogennel érkező ROG Strix XG43UQ, mely egy 43 hüvelykes, 4K felbontású 144 Hz-es VA panelt használ. A DisplayHDR 1000-es, FreeSync 2 HDR-t kínáló eszközhöz még távirányító is jár. Kisebb testvére a ROG Strix XG27UQ, mely szintén 144 Hz-es, de VA helyett IPS panelre épül, és elmarad az igazi HDR is, hiszen itt csak DisplayHDR 400 tanúsítványt kapunk. Mindkét készülék újdonsága a DisplayPort 1.4 jelentette sávszélességkorlát átlépését lehetővé tévő Display Stream Compression (DSC) támogatása, amihez persze megfelelő grafikus kártya is kell.


[+]

Nem kijelző, de ide tartozik, hogy a Computexen bemutatott hordozható „gamer” monitor, az XG17 kapott egy jópofa kiegészítőt, egy kinyitható, háromlábú állványt, amivel most már nemcsak a notebook vagy a mobiltelefon mellé, de fölé is elhelyezhetjük.


[+]

Az alaplapi oldalon két X299-es újdonságot kapunk: az új csúcs-csúcs lapot, a Rampage VI Extreme Encore-t, mely az Omega igen közeli testvére, hasonlóan impozáns, szerverekbe illeszkedő specifikációkkal. A termék érdekessége, hogy teljes 16 fázisú tápellátást kapott, azaz nincs semmiféle duplázás vagy más trükk, 16 darab Infineon TDA21472 dolgozik egy 650 wattra méretezett, két ventilátoros hűtés alatt. Hogy ne legyen túl zajos a gép, a két említett ventilátor csak akkor kapcsol be, ha a VRM részleg hőmérséklete meghaladja a 60 Celsius fokot. Mint a fotókon is látszik, burkolatból nincs hiány, hűtést kapott a déli híd és a lapon található két M.2 foglalat is, míg további két, szintén hűtőbordákkal kiegészített M.2 foglalatot az ismerős DIMM.2 kártya biztosít.


[+]

Az érdekesebb extrák listáját egy Intel AX200 WLAN modul (ez a 802.11ax-et biztosítja), egy 10 gigabites Ethernet port és 20 Gbps-es USB 3.2 2x2 támogatás teszi teljessé.


[+]

Visszafogottabb HEDT lap lett a ROG Strix X299-E Gaming II, ahol szintén aktív VRM hűtést kapunk (ezúttal „csak” 500 wattig méretezve), illetve a korábbi verziónál gyorsabb hálózatot. Ez Wi-Fi 6-os WLAN adaptert és 2,5 GbE hálózati csatlakozót jelent. Akinek fontos, az kap OLED panelt, illetve második generációs AURA Sync portot. A fejlesztések egyébként nem hagyták érintetlenül az alaplapok szoftveres részét sem, a tavaly bemutatkozott AI Overclocking új verziója például már magonkénti automatikus tesztelést is végez, ami az egyre növekvő magszám mellett tényleg meg tudja gyorsítani a tuningot.

Árak és elérhetőség egyelőre nem ismertek - de hamarosan közelebbről is megismerkedhetünk az újdonságokkal, így remélhetőleg ezek is kiderülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés