Hirdetés

Nem lett rossz a Chakram

Az első tapasztalatok egész szimpatikusak voltak az ASUS új egerével, és aki drágállaná, annak lesz egyszerűbb változat.

Egy rövid próba erejéig kézbe vehettük az ASUS új Chakram egerét, hogy megnézzük mennyire jelenthet előnyt például a Battlefield 5-ben, vagy bármilyen hasonló játékban a hüvelykujjunk alá telepített joystick. Rövid értékelésünk pedig az, hogy ugyan némi megszokást igényel a dolog, de az élmény jobb mint elsőre gondoltuk!


[+]

Maga a Chakram egy rendes csúcsmodellnek tűnik, igényes kivitellel és elég sokféle extrával. Tömege vezeték nélkül 120 gramm, tehát nem éppen pehelysúlyú, de ahhoz képest, hogy akkumulátor és Qi töltés is van benne (plusz a többi extra), ez még nem is annyira rossz adat. Méretei viszonylag nagyok (133 x 77 x 43 mm), közepes vagy kisebb kézzel nekünk inkább teljes tenyeres fogással tűnt kényelmesnek. A hátsó, levehető panel mögött egy cserélhető egység hozza létre az RGB-ben derengő ROG logót, úgyhogy aki szeretne egyedi grafikát, az viszonylag egyszerűen, matricával is megoldhatja ezt.


[+]

A gombok alatti kapcsolók Omronok (sajnos kínai D2FC-F-K(50M)-eket kapunk, viszont könnyen cserélhetők), az érzékelő pedig nagy valószínűséggel a Pixart PMW3335 lett.


[+]

A tesztasztalon a Qi töltővel is rendelkező ROG Balteus egérpadon használtuk a Chakramot, mozgása, precizitása rövid tesztünk alatt jónak tűnt. A fő érdekesség persze a joystick volt, ami elsőre kicsit nehezen mozdulónak tűnt, de hamar megszoktuk. Amivel inkább gondunk támadt az elején, az az, hogy a kis kar használata közben az egeret nem szabad mozgatni, hiszen a legtöbb játékban az is valamilyen elmozdulást eredményez. Kezünknek tehát merevnek kell maradni, csak hüvelykujjunkkal szabad dolgozni, ez pedig nem mindig megy ösztönösen, legalábbis az elején. Mindenesetre az biztos, hogy szimulátor jellegű játékokban az analóg joystick érezhető versenyelőnyt jelent, de digitális üzemmódra váltva sok más programfajtában is kihasználhatjuk, ha pedig zavar, akkor el is tüntethetjük az egérhez mellékelt fedéllel.

ASUS ROG Pugio II ASUS ROG Pugio II
ASUS ROG Pugio II [+]

A Chakram hazai áráról egyelőre nincs információnk, megjelenése október után várható – és akkoriban érkezik majd a kétkezes kialakítású ROG Pugio utóda, a Pugio II, amely gyakorlatilag a meglévő Pugio, a Chakram belsejével, de Qi töltés nélkül. Ez a 100 grammos, szintén vezetékes és vezeték nélküli kapcsolaton kommunikáló egér is levehető hátlapú, de valamivel egyszerűbb kivitelű, így várhatóan árát tekintve is olcsóbb lesz a másik újdonságnál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés