Hirdetés

Ro-Bow: robotizált hegedűs a háztetőn

Seth Goldstein nem egy unatkozó átlag amerikai nyugdíjas, noha sok hobbija van, de szabadidejét tévézés helyett általában kinetikus gépek konstruálásával tölti. Erre irányuló tudását természetesen nem a semmiből szerezte, hiszen a MIT-en végzett mérnökként, és pályafutásának egy jelentős hányadát biomérnöki pozícióban töltötte.

Hirdetés

Legújabb alkotása, a Ro-Bow névre hallgató, számítógép-vezérelt masina, ami egy normál méretű, hagyományos hegedűn képes játszani maga a hangszer és a vonó megfelelő irányú mozgatásával, illetve a húrokat lefogó ujjak utánzásával, amelyek szintén több irányban mozognak – és nem hiányoznak az olyan technikák megvalósításai sem, mint a vibrátó, legato, pizzicato stb. Nagy vonalakban a megvalósítás nem más, mint elektromotorok, fogaskerekek és szíjhajtás összehangolt működése, amikhez a megfelelő vezérlőjeleket (a feszültséget) az eljátszani kívánt mű elektronikus billentyűs hangszerrel rögzített MIDI forrásfájljából állítja elő egy erre írt program segítségével.

Seth Goldstein egyébként nem először kerül fókuszba, korábban is mutatott már be hasonlóan érdekes "robotokat", például olyat, ami képes nyakkendőt kötni.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés