Hirdetés

A szelfi robot lehet a következő nagy ipari áttörés

A közösségi platformok terjedésével az úgynevezett szelfik is terjedni kezdtek. A kifejezés lényegében olyan megosztott fotót jelent, amelyet a felhasználók saját magukról készítenek. A szelfi megnevezés első megjelenése pontosan nem ismert, de feltételezések szerint egy ausztrál internetes fórumhoz köthető. Az eset 2002 szeptemberében történt; a fórum egyik felhasználója illusztrálta beszámolóját egy magáról készített képpel, amikor egy születésnapi bulin illuminált állapotban leesett a lépcsőn és felrepedt a szája. Erre mondta egy másik felhasználó a szelfi jelzőt, és a lavina azóta is tart.

Hirdetés

Csak idő kérdése volt, hogy a cégek elkezdjék kiaknázni az új divatban rejlő üzleti lehetőségeket, így született meg a szelfi robot, amely az első, kifejezetten szelfik készítéséhez fejlesztett minidrón. A rendszer valós időben elemzi a kamerán keresztül látott képet és próbál a tereptárgyak között lavírozni úgy, hogy közben a fényképezőt állandóan a gazdán tartsa. A beépített arcfelismerő szoftver mindig tudja, hogy kit kell fényképezni, és az előre megadott adatok alapján elemzi az arcvonásokat, így mindig tudja, mikor alkalmas a pillanat egy szelfi készítésére. Ezt Wi-Fi segítségével rögtön el is küldi az általunk használt okostelefonra, vagy akár közvetlenül posztolhatja a Facebookra, a Twitterre és a többi hasonló közösségi platformra.

A szelfi robot egyébként tanítható, mivel egy kisebb szuperszámítógépet is felhúznak mögé. Ide minden robot adatokat küld abból a környezetből, ahol mozog, és bevetésre kerül a gépi tanulás, amivel a rendszer hatékonyabban ismeri majd fel az akadályokat, így azokat jobban ki tudja majd kerülni. Az ehhez szükséges szoftver állandóan frissítésre kerül, így a robot napról napra okosabban és ügyesebben mozog majd környezetünkben. Ez hasonló koncepció az önvezető autókhoz, csak éppen kisebb méretekben.

A robot prototípusában egy ARMv8-as magokat használó, egyedi tervezésű AMD SoC található, amely a Mantle API egy módosított verzióját használja a környezet folyamatos feltérképezéséhez. A vezető fejlesztő szerint utóbbi azért szükséges, mert ezzel az API-val elérhető a QSAD és az MQSAD utasítás, amelyekkel rendkívül hatékonyan lehet megkeresni a különbségeket az egyes beérkezett képkockák között, amire a rendszer gyorsan reagálhat.

Talán nem meglepő, hogy a szelfi robotot nő tervezte. Dr. April Fool bizakodó, és úgy gondolja, hogy széles iparági támogatásra is van lehetőség. Többek között a Facebook nagyon érdeklődik a robot direkt szoftveres támogatása iránt.

A hír valóságtartalmáról a megjelenés dátuma árulkodik.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés