Hirdetés

Rekord: 1 milliárd eladott Intel processzor

Hirdetés

[Intel] SANTA CLARA (Kalifornia, Egyesült Államok), 2003. június 9. - 1978-ban még csak a tranzisztoros rádiót hordták zsebben, a számítógépek óriási, helyhez kötött mainframe rendszerek voltak, az internet pedig csupán néhány kutató fejében létezett. Ma, huszonöt évvel később, az Intel a nevét viselő architektúrára épülő szilíciumlapkák gyártásának 25. évfordulóját ünnepli. A Mercury Research* ágazati elemzőcég adatai szerint a számítástechnika és a kommunikáció új korszakának éllovasaként számon tartott vállalat több mint 1 milliárd leszállított x86-os CPU-t tudhat maga mögött.

"A 8086-ostól a mai Pentium(r) 4, Xeon(tm) és Centrino(tm) processzorokig, az Intel-architektúra mindvégig rengeteg felhasználó számára tette elérhetővé a digitális intelligencia előnyeit szerte a világon" - jelentette ki Pat Gelsinger, az Intel elnökhelyettese és technológiai vezérigazgató-helyettese. "Jelenleg is dolgozunk a legfrissebb innovációk beépítésén, és új alkalmazási területeken honosítjuk meg architektúránkat, így az előttünk álló években tovább folytathatjuk a számítástechnika térképének átrajzolását."

Az 1978-ban bevezetett 16 bites 8086-os lapka mindössze 29 000 tranzisztort tartalmazott és 5 MHz-es frekvenciaszinten működött. A számítástechnikában új korszakot nyitó, 1982-es évjáratú eredeti IBM* PC a 8086-os továbbfejlesztett változatára, a 8088-asra épült. Összehasonlításképpen, a mai 3,06 GHz-es Pentium 4 processzor 55 millió tranzisztort foglal magába, és több mint hatszázszor gyorsabb elődjénél.

Az 1 milliárdos határ átlépése

Az eddig leszállított Intel-processzoros asztali gépek, laptopok és szerverek összesített mennyiségi adatai alapján a Mercury Research úgy számol, hogy az Intel 2003 áprilisában - tehát a 8086-os mikroprocesszor 1978 júniusi bemutatása után szűk 25 évvel - érte el a jelentős mérföldkőnek tartott 1 milliárdos határt. Az Intel szilíciumlapkáit jelenleg kézi számítástechnikai eszközökben, asztali és mobil PC-kben, szerverekben, valamint különféle hálózati és kommunikációs termékekben (pl. POS terminálokban és orvosi berendezésekben) használják.
A Mercury Research becslése szerint a következő 1 milliárd X86-os CPU leszállításához már jóval kevesebb időre lesz szükség, így a kétmilliárdos küszöb átlépése már 2007-ben várható.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés