Hirdetés

Razer Core v2: külső VGA doboz újratöltve

A Razer szerint van mit finomítani a sávszélesség-kihasználáson, így a tettek mezejére léptek.

Hirdetés

A Razer viszonylag hamar belépett a külső, úgynevezett eGFX dobozok viszonylag szűkös piacára a Core elnevezésű termékével. A Core koncepciója egyszerű: a behelyezett VGA képességét Thunderbolt 3 csatlakozáson keresztül tudta kiaknázni egy notebook vagy bármilyen PC, amin van megfelelő port és IGP-vel, vagy gyengébb VGA-val rendelkezik alapesetben. Ez most sem változott, sőt a v2 jelű modell háza kívülről teljesen megegyezik az első modellével, de belül átalakítottak rajta. Ennek egyik jele, hogy az eddigieknél nagyobb, pontosabban szélesebb VGA-t fogad, ez az érték konkrétan 13 helyett 14,5 centiméter lehet, de a 31,2 centiméteres hossz és a 4,3 centiméteres vastagság, valamint a maximum 375 wattos TDP változatlan.


[+]

A másik újítás, hogy megduplázták a TB3 vezérlőt, így most egyszerre két darab Intel DSL6540 chip dolgozik a kérések kiszolgálásán a korábbi egy helyett. A vezérlőről tudni kell, hogy összesen egy vagy két ki- és bemeneti portja van, amin keresztül kapcsolódhatnak a külső eszközök, és emellett négy PCIe 3.0 x1-es sávot tartanak fent a host eszközökkel történő kommunikációhoz. A Thunderbolt 3 kontroller mellett helyet kap egy TI-által gyártott vezérlő is, ami a háttérben olyan dolgokért felelős, mint az USB Type-C-vel (alternatív módok) és az Power Delivery szabvánnyal kapcsolatos működés, vagy éppen a kábelek irányának érzékelése. Az első generációs Razer Core egy Intel és egy TI chipet használt a PCIe GPU foglalat, a Gigabit Ethernet port és az USB hub működtetéséhez, ez pedig nem minden esetben volt elegendő: amennyiben mindhárom használatban volt, megnőtt a késleltetés és az eszközök egymástól kannibalizálták a sávszélességet, ez pedig kimutatható hatással volt a grafikus teljesítményre is.


[+]

A v2 modellben már egy újabb fejlesztésű Texas Instruments vezérlőt párosítanak az immáron két darab Intel DSL6540 chiphez, de ennek ellenére nem duplázták meg a Thunderbolt csatlakozók számát. Ehelyett az első vezérlőt négy PCIe sávját elsődlegesen a VGA és a host PC összeköttetésére használják, míg a második vezérlőt a downstream portján keresztül elsőhöz kapcsolják (egy virtuális, belső daisy chaint alkotnak) és a PCIe sávokat a Gigabit Ethernet és USB portoknak hagyják meg. Ezzel lényegében azt érik el, hogy a GPU prioritást élvez a többi eszközzel szemben, illetve jobb lesz a többi kapcsolódó eszköz routingja is, miközben a kompatibilitás sem szenved csorbát. Hogy mindez mennyit hoz a konyhára számszerűsítve, arról a Razer nem számolt be.

A Razer tehát heteken belül piacra dobja az új Core v2 eGFX házát, aminek ára marad 499 dollár.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Razer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés