Jön a Qualcomm új gyorstöltése, a Quick Charge 4.0

Az új rendszer lényeges előnye az USB Power Delivery szabvány támogatása.

A Qualcomm pár napja jelentette be, hogy a Samsung 10 nm-es eljárásán készül majd Snapdragon 835-ös SoC, ám ennél többet erről a lapkáról nem beszéltek. Nem úgy a Quick Charge 4.0-ról, ami a vállalat gyorstöltési rendszerének legújabb verziója, és már a múlt héten is pletykáltak róla. Mint ismeretes a Quick Charge 3.0-t számos aktuális csúcskategóriás ultramobil eszköz használja, és a 4.0-s verzió a cég szerint akár 20%-kal gyorsabb és 30%-kal hatékonyabb lehet, de ennél konkrétabb részleteket a specifikációval kapcsolatosan nem árultak el.


[+]

A fentieknél azonban sokkal fontosabb, hogy a Quick Charge 4.0 támogatja az USB Power Delivery szabvány, ami azért is kritikus szempont, mert a Google csak szabványos gyorstöltést szeretne látni az androidos eszközökön. Ez hatalmas váltás a korábbi rendszerekhez képest, amelyek a Qualcomm szabadalommal védett eljárására építettek. Ez a konstrukció számos olyan funkcióval dolgozott, amelyet az USB-IF az USB Type-C aljzat mellett nem enged meg, így muszáj volt jelentősen átdolgozni az alapkoncepciót. Persze végeredményben ez előnyös is, hiszen a szabványos alapok használata mindig kedvezőbb a piac számára.

A Quick Charge 4.0 a fentiek mellett a Qualcomm INOV (Intelligent Negotiation for Optimum Voltage) energiamenedzsment algoritmusának egy újabb verzióját használja, amely valós idejű hőmenedzsmentet vezet be, így optimalizálva a működést. Szintén javultak a BST (Battery Saver Technologies) gyűjtőnéven összefoglalt eljárások, aminek hála az akkumulátor kapacitásának akár 80%-a is megőrizhető 500 teljes töltési ciklus után.


[+]

Komoly figyelmet kapott a biztonság is, amire a vásárlók is egyre inkább figyelnek az utóbbi hónapok eseményei után. Már a Quick Charge 3.0-t érték támadások ebből a szempontból, de ezeket a Qualcomm megpróbálta elhárítani. A Quick Charge 4.0 azonban bevezet pár újítást, mint például a túlfeszültség, illetve a túláram, valamint a négyszintű túlmelegedés elleni védelmet. Ráadásul ez az egész rendszerre vonatkozik, vagyis a töltőre, az energiamenedzsmentért felelős áramkörre, az akkumulátorra, továbbá még a kábelre is, amit a Quick Charge 4.0 szintén érzékel, így túltöltés elleni védelmet is kínál.

A Quick Charge 4.0 mellé két új energiamenedzsmentért felelős áramkör is érkezik SMB1380 és SMB1381 jelzéssel. Ezek együttműködve biztosítják a Dual Charge++ szolgáltatást is, amivel elérhető a 95%-os maximális hatékonyság 3 amperen. Az első, Quick Charge 4.0-t támogató eszközök valamikor a következő évben jelenhetnek meg, a hír elején említett Snapdragon 835-ös rendszerchipre építve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés