Elkészült a Bluetooth 5 szabvány

Az új specifikációk BLE, ismertebb néven a Bluetooth Smart verzióra vonatkoznak.

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) bejelentette, hogy elkészült a Bluetooth 5 szabvány, ezen belül is a BLE, azaz Bluetooth Low Energy, ismertebb néven a Bluetooth Smart legfrissebb specifikációja. Rögtön érdemes tehát leszögezni, hogy nem a klasszikus Bluetooth specifikációról van szó, hanem az ultramobil eszközökbe szánt opcióról.

Az 5-ös szabvány fejlesztése sokáig tartott, hiszen a 4.2-es verzió már két éve specifikálva van, de az igények nőnek, így várható volt az új rendszer kidolgozása. A Bluetooth 5-tel a Bluetooth Smart megengedett maximális átviteli teljesítménye 10-ről 100 mW-ra nőtt, míg a kommunikáció 200 méteres távolságon belül működhet, vagyis a hatótávolság megnégyszereződött. Azt érdemes kiemelni, hogy a specifikáció jelzi, hogy a maximális átviteli teljesítmény nem mindenhol lesz megengedett, így érdemes majd figyelni az eszközök osztályozását. A Class 1 10-100 mW-os, a Class 1.5 0,01-10 mW-os, a Class 2 0,01-2,5 mW-os, míg a Class 3 0,01-1 mW-os tartományt jelent.

A Bluetooth 5 alapvető fejlesztése, hogy a maximális adatátviteli tempó EDR-en (Enhanced Data Rate) keresztül 2 Mbps-ra nőtt, ami az elődhöz képest kétszer nagyobb érték. A másik nagy extra, hogy nyolcszorosára nőtt az üzenetekben közvetíthető adatmennyiség. Ez nem tűnik lényeges változásnak, de valójában fontos. A Bluetooth eszközök ugyanis így egy adott üzenetben lényegesen több adatcsomagot tudnak közvetíteni, amivel a Bluetooth 5 tulajdonképpen energiát spórolhat. Szintén az üzemidővel spórol az úgynevezett időszakos reklámozás, amivel lehetővé válik, hogy a küldő fél megmondja mikor küld újra üzenetet, és a fogadó fél addig alvó módba helyezheti magát anélkül, hogy kihagyna bármilyen köztes adást.

A Bluetooth 5 szabvánnyal kompatibilis, ultramobil Bluetooth Smart eszközök várhatóan a következő év folyamán jelennek majd meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés