Professzionális távgrafikát kínálna az Intel

Március közepén írtunk arról, hogy az Intel a Xeon E3-1284L v3 jelzésű termékkel újra meg szeretné támadni a professzionális GPU-piacot, ám a vállalat emellett gondol az olyan masszív növekedés előtt álló szegmensekre is, mint a professzionális távgrafika. Ez technikailag nem újdonság, hiszen az NVIDIA és az AMD is kínál számos különböző megoldást, sőt utóbbi cég speciálisan ide fejlesztett FirePro VGA-val is próbálkozik, de vannak olyan igények, amelyekhez ezek a termékek túl drágák.

A HP a fenti problémára reagálva alkotta meg a ProLiant Moonshot 1500-as szerverbe szánt, Opteron X2150-eket használó szerverkártyát, mellyel mindenki dedikált erőforrást kap az adott feladathoz, ami szintén nagyszerű, de a drága professzionális VGA-k és az apró rendszerchipekkel dolgozó platformok között még mindig van egy rés, amire elvileg lenne igény, ám a piaci szereplők nem igazán tömték be.

Az Intel az érkező GVT termékporfólióval ezt a rést célozza meg az első bekezdésben említett szerverprocesszorral, mely Iris Pro Graphics 5200-as IGP-t használ. A koncepció a Citrix szoftvereivel lesz kompatibilis, de a későbbiekben ez bővülhet a Microsoft RemoteFX és a VMware támogatásával is. Utóbbi kettőre vonatkozóan viszont még nincsenek publikus tervek, így RemoteFX és VMware mellett továbbra is az AMD és az NVIDIA megoldásait érdemes választani.

Az Intel GVT porfóliója első körben három működési koncepciót kínál majd: GVT-d, GVT-s és GVT-g. A GVT-d esetében a kliens direkten lefoglalja a szerver oldalán létező IGP-t, így annak teljes sebességét elérheti a felhasználó. A GVT-s esetében már lényegében a szerver oldalán található IGP több munkamenetet képes kiszolgálni, azaz virtualizált erőforrásról van szó. A GVT-g opció is ugyanezt valósítja meg, csak időosztásos módszerrel, így az egyes kliensek egy meghatározott időegységet kapnak, amíg használhatják a szerver IGP-jét. A paraméterezés nagyban függ az adott munkafolyamattól, így a beállításokat egyénileg kell mérlegelni.

Az Intel első körben a professzionális távgrafika, a távoli munkaasztal, a médiaanyagok streamelését és transzkódolását, illetve a felhős játékot szeretnék kiszolgálni. Szintén kiderült, hogy a HP építeni fog termékeket az Intel GVT porfóliójára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés