Hirdetés

Az AMD új szintre emeli a professzionális távgrafikát

A professzionális piac mindig is fontos volt a cégek számára, és az AMD is erősen fejleszt ebbe az irányba. A munkaállomásokba és szerverekbe szánt új generációs FirePro termékek korábban már megérkeztek, ám a vállalat egy olyan piacra is be szeretne törni, amit eddig csak részben fedtek le. Manapság ugyanis egyre nagyobb az igény távgrafika iránt. Itt alapvetően nem pont arról van szó, amit több cég is alkalmaz, vagyis egy nagyobb szervert befognak számos vékonykliens meghajtására. Természetesen ez a piac is értékes, és az aktuális FirePro termékpaletta ellátja itt is a feladatát, de van egy olyan megújuló szegmens, ami a technika fejlődésével egyre inkább megfontolandó alternatíva. A távgrafika ugyanis megoldható úgynevezett zérókliensekkel is. Utóbbi abban tér el a vékonyklienstől, hogy önmagában nem működőképes, hiszen csak egy eszköz a nagyobb szerverhez, míg a vékonykliens egy konkrét, alacsony fogyasztású PC, ami szerver nélkül is működik, bár nyilván a professzionális feladatokat ebben az üzemmódban nem látja el.

Tulajdonképpen új dologról nem beszélhetünk, hiszen a zérókliensekkel való munka már régóta létezik, így az AMD és a Matrox számos grafikus kártyát kínál ide. Fontos azonban megjegyezni, hogy FirePro RG sorozat és az Extio termékcsalád megoldásai igen korlátozottak, így melléjük nem árt valami erős professzionális grafikus kártya, ami a számításokat el tudja végezni. Ezen a ponton adja magát az ötlet, hogy lehetne olyan távgrafikára tervezett professzionális VGA-t is készíteni, ami egymagában is tökéletesen üzemképes, vagyis amellett, hogy ellátja a távgrafikával kapcsolatos funkciókat még gyors is, illetve rendelkezik a megfelelő tudással. Gyakorlatilag az AMD ezt valósította meg a FirePro R5000 személyében, melyre úgy néz ki, hogy annyira nagy az igény, hogy már számos egyetem kiépítette, vagy elkezdte építeni az új gépparkját.

AMD FirePro R5000
AMD FirePro R5000 [+]

A FirePro R5000 jelzésű kártyán egy Pitcairn kódnevű cGPU található rajta, amiben 768 aktív shader részelem dolgozik 48 textúrázó csatorna mellett. Az összesen 32 darab blending egységgel operáló ROP blokkokhoz 256 bites memóriabuszon keresztül csatlakoznak a GDDR5 szabványú memórialapkák. A grafikus processzor 825 MHz-es magórajelen üzemel, míg 2 GB kapacitású fedélzeti tár 3,2 GHz-en ketyeg. A PCI Express 3.0-s interfészbe helyezhető kártyához 150 wattos maximális fogyasztás tartozik, a hűtésről pedig egy ventilátor gondoskodik. A GCN architektúra tudását kamatoztató termék támogatja a legfrissebb API-kat, illetve az elterjedt operációs rendszereket, továbbá a Catalyst Pro driver rendelkezik a megfelelő ISV certifikációkkal a különböző professzionális alkalmazások futtatásához.

A működés szempontjából a FirePro R5000-es kártyákat egy nagyobb szerverbe kell helyezni. Egészen pontosan annyit, amennyi a zéróklienst kell meghajtani egyszerre. Ez cégenként változó lehet, de minden kártya egyetlen munkamenetet biztosít, vagyis fontos előre megtervezni mindent. Természetesen lehet azzal kalkulálni, hogy az összes zérókliens esetleg sosem lesz egyszerre aktív, így van lehetőség az optimális géppark kialakítására. A szerveren belül egyébként minden ugyanúgy működik, mintha egy kliensről lenne szó. Erre kell telepíteni az operációs rendszert és a szükséges programokat. Ezt az AMD kártyánként két mini DisplayPort kimenettel segíti elő, hiszen így nagyságrendekkel leegyszerűsödik a telepítés, illetve ha esetleg probléma merül fel, akkor a hibakeresés is. Utóbbi nagyon fontos, mivel sokszor a zérókliensek igen messze vannak a szervertől, vagyis ha csak ott jelenne meg a kép, akkor borzasztóan komplikált lenne megoldani a gondokat.

A zéróklienseket bárhol el lehet helyezni, hiszen ezek lényegében csak hálózati hozzáféréssel rendelkező rendszerek, melyekhez hozzáköthető pár kijelző, vagy esetleg számos cég kínál már eleve olyan monitorokat, amiken van direkt hálózati interfész. Az AMD ilyen zéróklienseket nem kínál, de minden olyan termékkel kompatibilis a FirePro R5000, amely támogatja a PCoIP szabványt. Ebből már kitalálható, hogy az adott zérókliens egy IP címen keresztül éri el a szervert, és a beviteli eszközökkel kiadott parancsokat a szerver kapja meg, amire a végső képkocka elküldésével válaszol, ami megjelenik a kliensoldalon a kijelzőn, vagy kijelzőkön. Utóbbi szempont szintén fontos volt az Eyefinity technológia miatt, így egy FirePro R5000 négy darab 1920x1200 vagy két 2560x1600 pixeles monitort képes meghajtani. A szerver és a zérókliens távolsága egyébként nem limitált, emellett a kommunikáció titkosított.

A felbontásokhoz szükséges sávszélesség az AMD kalkulációja szerint
A felbontásokhoz szükséges sávszélesség az AMD kalkulációja szerint [+]

A FirePro R5000 egy RJ45-ös Ethernet aljzatot kínál, a PCoIP host processzor szerepét pedig egy Teradici TERA2240-es fejlesztés látja el (512 MB DDR3 memória társaságában). Ez a lapka másodpercenként 300 megapixeles tempóval dolgozik, ami két 2560x1600 vagy négy darab 1920x1200 pixeles monitort 60 Hz-en képes meghajtani, illetve biztosítja a kliensnek a hangokat is, továbbá támogatja a Wake-on-LAN és Wake-on-USB funkciókat.

A Floridai Atlanti Egyetem gépparkja
A Floridai Atlanti Egyetem gépparkja [+]

A FirePro R5000-re a Floridai Atlanti Egyetem már kiépítette a megfelelő gépparkot. Ez nem volt nehéz számukra, hiszen korábban a FirePro RG sorozatra alapoztak, így most egy professzionális hardverrel ki tudták váltani a korábbi konfigurációt, vagyis energiatakarékosabb és gyorsabb szerverre álltak át. Az egyetem mérései szerint a távgrafika 50%-kal energiahatékonyabb, mint más megoldás, miközben funkcionális szempontok szerint a működés megegyező.

Az AMD FirePro R5000 már elérhető a megrendelők számára. A vállalat árcédulát nem mondott, de a termékre 3 év garancia vonatkozik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés