Új Xeonnal indít támadást az Intel a professzionális GPU-piac ellen

Az Intel bejelentette a Xeon E3-1284L v3 jelzésű processzorát, mely a vállalat egy ideig szüneteltetett, professzionális GPU-piac leigázására törekvő koncepcióját frissítené fel. A cég erre vonatkozóan már a Sandy Bridge esetében is kínált olyan Xeonokat, melyek a HD Graphics P3000-es IGP-t használták. Ezekhez készült is számos certifikált driver a megfelelő alkalmazásokhoz. Azóta sok hónap telt el, és igazából nem jöttek be annyira az Intel számításai, mint gondolták, ennek megfelelően az Ivy Bridge és egyben a HD Graphics P4000-es IGP esetében már kisebb fókuszt kapott ez a terület. A professzionális IGP mint ötlet azonban működik. Ugyan nem érdekli a teljes piacot, de a fejlődő országokat (kiemelve Indiát) igen, és a konkurens FirePro APU-k e területeken sikeresnek számítanak, hiszen relatíve olcsók és ugyanazzal a terméktámogatással érkeznek, mint a jelentősen drágább dedikált megoldások.

Az Intel meglátása tehát a professzionális IGP-re vonatkozóan jó volt, de vagy túl hamar léptek, vagy túl gyorsan feladták a koncepciót. A frissen bejelentett Intel Xeon E3-1284L v3 lényegében ott folytatja ahol az elődök abbahagyták. Azt már tudja a cég, hogy van igény az efféle termékre, csak meg kell szólítani a célközönséget. A hardver szempontjából a Xeon E3-1284L v3 ezt a legjobb Haswell konfigurációval tenné meg. Ebben négy darab processzormag dolgozik 1,8 GHz-es órajelen, amit a turbó – megfelelő körülmények között – 3,2 GHz-re tornázhat fel. A megosztott L3 gyorsítótár 6 MB-os kapacitású, míg az IGP szerepét az Iris Pro Graphics 5200 tölti be. Utóbbiban 40 darab feldolgozóegység várja a feladatokat, méghozzá 750 MHz-es órajelen, amit 1 GHz-re emelhet a turbó, ha ez a 47 wattos TDP keretbe belefér.

Természetesen ennél a modellnél a Haswell extrái nincsenek letiltva, illetve a BGA tokozáson megtalálható lesz a 128 MB-os eDRAM is. A kétcsatornás memóriavezérlő egyébként a többi Haswell modellhez képest nem változik, így 32 GB-nyi DDR3 szabványú 1600 MHz-es órajelen üzemelő rendszermemória támogatható, ráadásul elérhető az ECC is.

Az Intel a terméket leginkább a mobil munkaállomásokba szánja, de alapvetően megcélozhatók a fejlődő országokba szánt professzionális asztali konfigurációk is. Sajnos listaárat a vállalat nem adott meg, de mivel BGA tokozású opcióról van szó, úgyis csak komplett termékben lehet majd megvásárolni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés