Pontos adatok a Bulldozer érkezéséről

Végre konkrét adatok érkeztek az AMD új platformjainak megjelenésével kapcsolatban. Az már világos volt, hogy a Llano APU és a Bulldozer architektúrára alapozó Zambezi CPU ott lesz a Computexen, de a pontos megjelenés még mindig kérdéses volt.

A vállalat gyártópartnereitől kiszivárgott adatok szerint a Bulldozerre épülő CPU-k FX jelzéssel érkeznek, és kicsivel június közepe után lesz a start. Az információk szerint kettő-, három- és négymodulos lapkák érkeznek, vagyis négy-, hat-, illetve nyolcmagos processzorokra lehet számítani. A teljesítménytől függően FX-4000, FX-6000 és FX-8000 típusjelölés lesz bevetve, ahol az első számjegy a szálak vagy magok számát mutatja, míg a nullák helyén a termékkategórián belül elfoglalt pozícióra lesz utalás.

A combosabb Fusion APU debütálása július elején esedékes. A termékek az A jelzést viselik, ám a konkrét számozás egyelőre ismeretlen. Ami biztos, hogy a négymagos APU-k mellett érkeznek három- és kétmagos megoldások is. Az integrált grafikus vezérlő esetében két modell lesz megkülönböztetve. Az erősebb IGP a BeaverCreek kódnévre hallgat, míg a WinterPark a lassabb variáns lesz. A Sabine platformhoz készülő Llano APU-k TDP fogyasztása is kiderült. Azok a lapkák, amelyek az 1600 MHz-es DDR3 szabványú memóriákat is kezelik 45 wattos osztályba kerülnek, míg a 35 wattos verziók esetében az 1333 MHz-es effektív memória-órajel lehet a maximum.


[+]

Kiderült a Llano lapka kiterjedése is, ami 228 mm² lesz. Az AMD elsősorban a Sandy Bridge ellen szánja a terméket, de teljesen más koncepció alapján tervezték az APU-t. A vállalat inkább a grafikus mag teljesítményére koncentrált, amit azzal magyaráznak, hogy a modern, multimédiás és webes munkafolyamatok már GPU-val gyorsíthatóak.

A nemrég megjelent Brazos platform is frissül majd a harmadik negyedévben méghozzá két darab, 18 wattos újdonsággal. Az E-300-as APU lényegében a jelenlegi csúcsmodellnek számító E-350-es lapka alacsonyabb órajelen üzemelő verziója lesz. A két darab processzormag órajele 1,3 GHz-re apad, míg a Radeon HD 6310-es IGP 488 MHz-en fog ketyegni. Az E-450-es megoldás a számadatnak megfelelően gyorsulni fog, így a processzormagok 1,65 GHz-en üzemelnek majd, míg a Radeon HD 6320-as grafikus vezérlő magórajele előreláthatólag 508 MHz lesz.

Komoly újítás, hogy az új APU-kban megjelenik a Turbo Core, ami a kihasználtság függvényében képes megemelni az előbbi órajeleket. Pontos adat a maximális értékekről nincs, de a pletykák szerint a Radeon HD 6320-as IGP maximum 600 MHz-en ketyeghet. Természetesen az új lapkák lábkompatibilisek az aktuális megoldásokkal, így a gyártópartnereknek egyszerű lesz alkalmazni őket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés