Heteken belül megérkezik a PCMark 10 tesztprogram

A Futuremark nem sieti el a Windows 10-hez tervezett fejlesztést, de megéri várni rá.

Az PCMark megjelenése már épp időszerű volt, hiszen a Windows 10 jó ideje elérhető, de a Futuremark még nem adta ki az ehhez fejlesztett általános tesztprogramját. Ennek persze köze volt ahhoz, hogy a PCMark 8, különösen ennek a 2.0-s verziója nagyon is jól érezte magát a Microsoft új operációs rendszerén, tehát akkora teher nem volt a cégen, hogy jöjjön egy PCMark 10. Emiatt inkább a tökéletesítésre törekedtek, amivel a fejlesztés ugyan elhúzódott, de a végeredmény mindenképpen figyelemreméltó lett.

A PCMark 10 megmaradt a PCMark 8-nál bevezetett tesztelési metodikája. A tesztprogram tehát még mindig szintetikusnak, illetve inkább félszintetikus megoldásnak tekinthető, de a gyakorlati munkavégzés alapján összeállított feladatsorok ténylegesen a valós erőviszonyt adják vissza egy pontszám keretében. Ami tehát bevált azon nem is változtattak, nem lett volna logikus. Sokkal inkább a felhasználók és a partnerek visszajelzései domináltak a fejlesztésben. Ezek miatt megszűnt a Home, a Creative és a Work nevű tesztsor, mivel nehéz meghatározni, hogy ki mire használja a PC-t. Például az otthoni gépet valaki használhatja munkára is, ami miatt számára a munka tesztsor volt az ideális. A PCMark 10 a visszajelzések alapján sokkal élesebb határvonalakat húz a tesztcsoportok között, amelyekből négy van: Essential, Productivity, DCC (Digital Content Creation) és Gaming.

Az alábbi táblázatok részletezi a változásokat a PCMark 8-hoz képest, és a tesztek besorolását is mutatják:

A PCMark 10 tesztjei és leírásai
Tesztcsoport PCMark 8
PCMark 10
Essential
- App Start-up
Web Browsing Web Browsing
Video Chat +
Video Group Chat
Video Conferencing
Productivity Writing Writing
Spreadsheet Spreadsheet
DCC
Photo Editing +
Batch Photo Editing
Photo Editing
Video Editing Video Editing
Media To Go -
- Rendering and Visualization
Gaming Causal Gaming -
Mainstream Gaming Gaming

A táblázatból látható, hogy sok teszt át lett mentve az új programba, viszont minden esetben optimalizálás történt, így a tesztek elnevezése ellenére más lehet a feladat. Például a Web Browsing esetében az eddigi szimulált tesztoldalak modernebb verziót kaptak, és a WebGL is a tesztek között van. A Writing az eddigi szimpla Wordpad-féle applikáció helyett a LibreOffice Writert használja. Az új Spreadsheet jobban skálázódik a CPU és a GPU tekintetében, míg a Photo Editing több fotószűrőt tartalmaz. A Video Editing tesztsor nem változott sokat, csupán a Media To Go teszt lett beolvasztva, így tehát utóbbi nem tűnt el, csak integrálódott, a Video Conferencing pedig lényegében ugyanarról szól, mint a PCMark 8-as más nevű elődje, csak a 720p-s felbontás 1080p-re lett növelve.

Új teszt az App Start-up, ami a Futuremark szerint fontos tényezője a felhasználói élménynek, hiszen folyamatosan alkalmazásokat nyitunk meg a PC-n, így érdemes ezt a tényezőt egy teszttel mérni, ahogy a Rendering and Visualization is fontos szempont, elvégre sokak munkájának a részét képezik a különböző professzionális grafikai és mérnöki programok. Végül a játékosoknak szánt két teszt is átalakult. A Causal Gaming például konkrétan eltűnt, mivel ma már az ingyenesen használható videojáték-motorok is rendkívül modernnek, és ilyen formában ennek a tesztnek 2017-ben nincs értelme. A PCMark 10 a 3DMarkból már ismert Fire Strikte tesztet mentette át, amely sokkal jobban be tudja határolni a hardverek képességeit a mai igényeket figyelembe véve.

A PCMark 10 háromféle tesztsort kínál. Az ingyenes alapverzió az Essential, a Productivity és a Digital Content Creation tesztcsoportokat futtatja, míg a 30 dollárért megvásárolható Advanced Edition lehetővé teszi az Express és az Extended tesztsort is. Előbbi csak az Essential és a Productivity tesztcsoportot rejti, míg utóbbi az összes tesztet. A PCMark 8-ból ismert Battery Life és az Applications tesztcsomag egyelőre hiányzik, de ezeket később elkészíti a Futuremark, és egy frissítés formájában megkapja minden vásárló.

Az új PCMark sokkal gyorsabban is lefut, mint az elődje. Persze az összes teszt így is fél óráig tart, de az Express tesztsor kész van 20 percen belül, míg az alapverzió nagyjából 25-26 perc alatt véget. A PCMark 8 ennél sokkal lassabb volt, különösen a Creative tesztsor, ami egy óráig is dolgozott.

A PCMark 10 június 22-án lesz letölthető az alábbi oldalról, vagy a Steam platformról, míg a Professional Edition verzió ezúttal is a Futuremarknál érhető el 1495 dolláros áron. A rendszer Windows 7 vagy jobb operációs rendszert igényel, legalább kétmagos processzorral, 4 GB rendszermemóriával, DirectX 11-et támogató grafikus vezérlővel, Full HD-s kijelzővel és 6 GB-nyi tárterülettel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés