Megjelent az eddigi legjobb PCMark

A PCMark 8 megjelenése egy ideje már a levegőben lóg, de a Futuremark az év közepén csak a professzionális változatot tette elérhetővé. A végfelhasználóknak szánt kiadás viszonylag sokáig váratott magára, de a Windows 8.1 operációs rendszer startjával egybekötve a lehető legjobb időzítést választotta a cég az új PCMark bemutatására.

Hirdetés

A PCMark 8 jelentősége elsősorban az újszerű tesztelési metodikája. A tesztprogram ugyan még mindig szintetikus, vagy úgymond félszintetikus megoldásnak tekinthető, viszont nagy előrelépést tettek a fejlesztők annak érdekében, hogy a valós erőviszonyt adják vissza számokban. Ezt jellemzően nagyon nehéz megtenni, de a Futuremark nagyon törekedett a lehető legjobb mérési módszerek felállítására. Az új PCMark három alapvető tesztet kínál a felhasználóknak, a tipikus munkafolyamatokat figyelembe véve. Ennek megfelelően az adott konfiguráció osztályozható Home, Creative és Work nevű tesztsorral. Az első nyilván az átlagos otthoni igényeket helyezi előtérbe, míg a második elsősorban a multimédiás képességekre kíváncsi, a harmadik opció pedig az irodai felhasználás szempontjából próbál meg osztályozni. Igazából egyik tesztsornak sincs egészen extra igénye, azt leszámítva, hogy a Windows 7, 8 vagy 8.1 operációs rendszer használata kötelező, illetve a Creative tesztsorhoz szükséges egy minimum DirectX 11-es API-t támogató grafikus vezérlő, mivel az ebben található játékteszt másképp nem fut le.

A Storage tesztsor speciálisan az adott gép adattárolójának teljesítményét hivatott feltérképezni, míg a Battery life és az Applications tesztcsomag újdonságnak számít. Előbbi értelemszerűen a mobil termékek üzemidejének mérésére használatos, míg utóbbi egy egészen érdekes irány, mivel az adott gépre telepített Adobe Creative Suite 6, illetve Creative Cloud, valamint Microsoft Office 2010 vagy újabb verziójú programokban hajt végre valós méréseket. Ezzel gyakorlatilag továbblépve egy félszintetikus tesztprogram szerepkörén. Fontos kiemelni, hogy a bekezdésben szereplő három tesztsor csak a fizetős PCMark 8 verziókban érhetők el, így az Advanced és a Professional Edition opciókban.

A PCMark 8 igen radikális újítása, hogy támogatja az OpenCL felületet, és számos teszt az előbbi tesztsorokban ki is használja, ha az adott PC-ben van megfelelő OpenCL driver. Ez lehet központi vagy grafikus processzorra vonatkozó meghajtó, esetleg mindkettő. A teszteket ennek tudatában le lehet futtatni úgynevezett Conventional módban, amikor a PCMark figyelmen kívül hagyja a megtalált OpenCL drivereket, de kérhető az Accelerated mód, ami már kihasználja a modern hardverek extra adottságait.

A PCMark 8 alapverziója letölthető a Steamről, vagy az alábbi oldal alján található linkekről. Az Advanced Edition verzió megvásárolható a Steamen az alap 49,95 dolláros árhoz képest 25%-kal olcsóbban, míg a Professional Edition változat a Futuremarknál érhető el 1495 dolláros áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés