A Panasonic nem száll fel a 8K-s vonatra

A vállalatnak a jelek szerint idén nem lesz 8K-s tévéje, de néhány új OLED-et azért bemutattak.

A Panasonic idén is megrendezte a Convention névre hallgató eseményét, amelyen a vállalat idei évre szánt újdonságait mutatják be. Ezúttal nem vettünk részt a rendezvényen, így csak a konszern hivatalos közleményeiből tájékozódhatunk arról, hogy mivel készülnek 2019-re tévés fronton.

Panasonic GZ1500
Panasonic GZ1500 [+]

Nos, a legfontosabb, hogy a cég a jelek szerint nem hódol be a 8K-nak, és a többi nagy, illetve feltörekvő tévégyártótótól eltérően nem lépnek színre ilyen extrémen nagy felbontású készülékkel a közeljövőben. De persze azért lesznek új modellek, hiszen például négy OLED szériával bővítik (GZ2000, GZ1500, GZ1000 és GZ950) kínálatukat. Ez azt mutatja, hogy a Panasonic egyre jobban bízik ebben a technológiában, és az LG által kitaposott ösvényre lép, azaz növeli az OLED sorozatainak számát.

A csúcsot képviselő GZ2000-ről a CES kapcsán már írtunk, és most az is kiderült, hogy a GZ1500 olyan beépített hangrendszerrel érkezik, amelynek hangszórói előre állnak, tehát közvetlenül a nézők felé sugározzák a hangokat. Ez a két széria, hasonlóan a GZ1000-hez és a GZ950-hez megkapta a cég csodafegyvernek szánt HCX PRO Intelligent képfeldolgozó processzorát. A készülékek támogatják a HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG és HLG Photo technológiákat is, ezzel teljes mértékben lefedik a jelenleg kereskedelmi használatban lévő HDR formátumokat.

Ez utóbbival kapcsolatban a Panasonic azt állítja, hogy a HDR formátum már egy ideje elérhető fotózásnál is, de eddig nem vált igazán elterjedtté, mert az ott használt formátumok (amelyek gyakran az okostelefonokban érhetők el) nem voltak kompatibilisek a televíziós képernyőkkel, pedig egyre többen szeretnék tévéjükön megnézni a fotókat. Ebben most történt változás a HLG Photo formátumnak köszönhetően, amely egy HLG profilt alkalmazó fényképes HDR formátum. A Panasonic valamennyi új OLED modellje kompatibilis a HLG Photo formátummal, amely a Panasonic legújabb LUMIX fényképezőgépeiben is megtalálható. A Panasonic HLG Photo funkcióval rendelkező televízióit a kompatibilis fényképezőgépekhez csatlakoztatva a nézők, széles dinamikatartományú képeken nézhetik vissza az ilyen típusú fotóikat.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor, illetve mennyi pénzért vásárolhatók majd meg az új televíziók.

Előzmények

Hirdetés