2019. május 20., hétfő

Útvonal

Hírek » TV & Audió rovat

A Panasonic nem száll fel a 8K-s vonatra

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A vállalatnak a jelek szerint idén nem lesz 8K-s tévéje, de néhány új OLED-et azért bemutattak.

Hirdetés

A Panasonic idén is megrendezte a Convention névre hallgató eseményét, amelyen a vállalat idei évre szánt újdonságait mutatják be. Ezúttal nem vettünk részt a rendezvényen, így csak a konszern hivatalos közleményeiből tájékozódhatunk arról, hogy mivel készülnek 2019-re tévés fronton.

Panasonic GZ1500
Panasonic GZ1500 [+]

Nos, a legfontosabb, hogy a cég a jelek szerint nem hódol be a 8K-nak, és a többi nagy, illetve feltörekvő tévégyártótótól eltérően nem lépnek színre ilyen extrémen nagy felbontású készülékkel a közeljövőben. De persze azért lesznek új modellek, hiszen például négy OLED szériával bővítik (GZ2000, GZ1500, GZ1000 és GZ950) kínálatukat. Ez azt mutatja, hogy a Panasonic egyre jobban bízik ebben a technológiában, és az LG által kitaposott ösvényre lép, azaz növeli az OLED sorozatainak számát.

A csúcsot képviselő GZ2000-ről a CES kapcsán már írtunk, és most az is kiderült, hogy a GZ1500 olyan beépített hangrendszerrel érkezik, amelynek hangszórói előre állnak, tehát közvetlenül a nézők felé sugározzák a hangokat. Ez a két széria, hasonlóan a GZ1000-hez és a GZ950-hez megkapta a cég csodafegyvernek szánt HCX PRO Intelligent képfeldolgozó processzorát. A készülékek támogatják a HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG és HLG Photo technológiákat is, ezzel teljes mértékben lefedik a jelenleg kereskedelmi használatban lévő HDR formátumokat.

Ez utóbbival kapcsolatban a Panasonic azt állítja, hogy a HDR formátum már egy ideje elérhető fotózásnál is, de eddig nem vált igazán elterjedtté, mert az ott használt formátumok (amelyek gyakran az okostelefonokban érhetők el) nem voltak kompatibilisek a televíziós képernyőkkel, pedig egyre többen szeretnék tévéjükön megnézni a fotókat. Ebben most történt változás a HLG Photo formátumnak köszönhetően, amely egy HLG profilt alkalmazó fényképes HDR formátum. A Panasonic valamennyi új OLED modellje kompatibilis a HLG Photo formátummal, amely a Panasonic legújabb LUMIX fényképezőgépeiben is megtalálható. A Panasonic HLG Photo funkcióval rendelkező televízióit a kompatibilis fényképezőgépekhez csatlakoztatva a nézők, széles dinamikatartományú képeken nézhetik vissza az ilyen típusú fotóikat.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor, illetve mennyi pénzért vásárolhatók majd meg az új televíziók.

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.