Odroid-X miniszámítógép – combos ellenfelet kapott a Raspberry Pi

Egyre-másra jelennek meg a legkülönfélébb ARM-os miniszámítógépek, amelyek valójában nem végfelhasználói termékek, csak egy alaplap a megfelelő alkatrészekkel és komponensekkel, ami garázsprojektekhez és fejlesztésekhez ideális választás lehet. A legnagyobb érdeklődést a tömegesen is elérhető vált, 25 dolláros Raspberry PI érdemelte ki, amely bár nem mondható túlságosan erősnek, de roppant alacsony vételára beindította az emberek fantáziáját, így megannyi projekt azon dolgozik, hogy megfelelően optimalizált operációs rendszert készítsenek alá.


[+]

Most azonban feltűnt egy újabb versenyző is Odroid-X néven, amelyet a Hardkernel indított útjára. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem közvetlen ellenfélről van szó, mert még a jobban felszerelt, B változatú Raspberry PI is csak 35 dollárba kerül, addig az Odroid-X-ért 129 dollárt kérnek, ráadásul az alapterületét nézve is körülbelül kétszer akkora (90 x 94 mm), a többszörös felárért cserébe viszont lényegesen potensebb hardver jár.

A rendszer lelkét egy 1,4 GHz-es, négymagos Samsung Exynos 4412-es SoC képzi, amely az MP4 konfigurációban dolgozó Mali-400-as grafikus alegységgel kiegészülve sokkal komolyabb teljesítményre képes, mint a Raspberry SoC megoldása. A „málnás deszka” másik komoly korlátja a mindössze 256 MB-os rendszermemória, ami az Odroid-X esetében már 1 GB kapacitású. Utóbbi termék csatlakozói között 6 darab USB 2.0 port, 10/100-as Ethernet, mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet, micro HDMI és SD szabványú memóriakártyákat kezelő kártyaolvasó található.

A szoftveres hátteret erre a platformra is gőzerővel fejlesztik. Az Android 4.0-s és Ubuntu 12.04-es operációs rendszerek máris a repertoár részét képzik, és valószínűleg az XBMC és egyéb közkedvelt Linux disztribúciókra sem kell majd túl sokat várni. A felárért cserébe tehát lényegesen erősebb hardvert kapunk, azt viszont már a vásárlónak kell eldöntenie, hogy milyen áron és milyen célra szeretne bevetni az apróságot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés