Extrém teljesítménnyel csábít az NVIDIA Titan V

A GV100-as lapkára építő újdonság beveti a Tensor magokat a gépi tanulás piacának leigázása céljából.

Az NVIDIA bemutatta legújabb csúcs-VGA-ját, ami szokás szerint már nem a GeForce sorozat része lesz, így a Titan V jelölést kapta meg. Ez tulajdonképpen a vállalat - ha szabad így fogalmazni - olcsó, gépi tanuláshoz ajánlott megoldása.

Az alapok szempontjából a gépi tanulásra optimalizált Volta köszön vissza, ezen belül is a GV100-as grafikus vezérlő, aminek a részletes bemutatását most mellőznénk, hiszen az alábbi cikkben már leírtuk a Volta architektúra újításait.

A Titan V GV100-as lapkájában 80 darab aktív SMV található, ami összességében 5120 darab CUDA és 640 darab Tensor magot jelent 320 darab textúrázóegység mellett. Ezeket az adatokat érdemes egy kicsit jobban strukturálni, így bővebben leírva 5120 darab FP32-es, 5120 darab integer, 2560 darab FP64-es, valamint 40 960 darab tensor feldolgozó kapott helyett a rendszerben. A működési frekvencia 1200 MHz, az átlagos GPU Boost pedig 1455 MHz.

A ROP blokkok számát az NVIDIA titkolja, de annyi biztos, hogy nem aktív mindegyik, mivel a 4096 bites memóriabuszból 1024 bit le van tiltva. Emiatt 3072 bites memóriabusszal rendelkezik a Titan V, amihez 12 GB-nyi HBM2 memória kapcsolódik, méghozzá 1,7 GHz-es effektív órajelen. Maga a fedélzeti tár hagyományos VRAM-ként viselkedik, mivel a PC-ben nem használható az NVLINK-es Tesla V100-nak az a speciális képessége, ami ezt hardveresen, gyakorlatilag eszközszinten vezérelné. A letiltott memóriacsatornákkal egyébként némi L2 gyorsítótár is ugrik, így a lapkában található 6 MB helyett 4,5 MB-tal kell beérni.

Az NVIDIA elmondása alapján a Titan V szimpla pontosság mellett 13,8 TFLOPS-os elméleti számítási teljesítményt biztosít, és ez 0,1 TFLOPS-szal több, mint amire az AMD szerint a leggyorsabb Radeon Vega képes. Persze ezek számolt értékek, a gyakorlatban nehezen betarthatók az órajelek skálázódása miatt. A Titan V fontos képessége azonban, hogy az előddel ellentétben képes natívan támogatni a felezett pontosságot, így a szimpla pontosság melletti számítási teljesítmény dupláját kínálja fel. Részben emiatt születhetett meg a termék, mert ebből a szempontból a Radeon Vega sorozat sokkal erősebb volt bárminél, amit az NVIDIA kínálni tudott, így viszont már nem az. Járulékos előny továbbá, hogy a Titan V a dupla pontosság mellett is natív tempóra képes, vagyis a szimpla pontosságra vonatkozó teljesítmény felét biztosítja, és ezt figyelembe véve tényleg egyedülállónak számít, nem beszélve a Tensor magokról, amelyek 110 Tensor TFLOPS-os sebességet kínálnak. Igazából ez a Titan V legfőbb fegyvere, ugyanis az efféle hardvereket főleg dedukcióra veszik, tehát nem különösebben számít a pontosság, emiatt itt a Tensor magok aranyat érnek, és ebből a szempontból már több nagyságrenddel jobb a hardver bárminél, ami ma a piacon van.

A szoftveres oldal szempontjából a Titan V-re elérhető lesz az NVIDIA GPU Cloud, ami számos gépi tanulásra vonatkozó keretrendszert és eszközt biztosít. Ezek fontos komponensek, mert az NVIDIA ezt a hardvert egyáltalán nem a játékosoknak szánja, de ez a fentiekből már kiderülhetett. Ezzel kapcsolatban annyit érdemes még megjegyezni, hogy a Titan V nem támogatja az SLI-t.

Az új VGA hátlapján várhatóan a szokásos felállás köszön majd vissza, vagyis egy HDMI és három DisplayPort lesz rajta. A tápcsatlakozókból egy 6 és egy 8 tűs konnektorra lesz szükség, mivel a Titan V TDP fogyasztása az NVIDIA mérései szerint 250 watt.

A Titan V már rendelhető az NVIDIA oldaláról. Az újdonság ára 3000 dollár, és ebben benne van az ingyenes szállítás is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés