Bemutatta az új csúcs-Quadro VGA-t az NVIDIA

A Quadro GV100 a nevéhez hűen a GV100 kódnevű lapkát veti be.

Az NVIDIA bemutatta professzionális piacra szánt csúcs-VGA-ját, ami szokás szerint a Quadro sorozat része lesz, ezen belül is a Quadro GV100 jelzést viseli. A rendszer a külsőségek tekintetében nagyon hasonlít a Titan V-re, míg belsőleg inkább a Tesla V100 PCIe köszön vissza.

Az alapok szempontjából a gépi tanulásra optimalizált Volta, ezen belül is a GV100-as grafikus vezérlő részletes bemutatását most mellőznénk, hiszen az alábbi cikkben már leírtuk a Volta architektúra újításait.


[+]

A Quadro GV100 VGA GPU-jában 80 darab aktív SMV található, ami összességében 5120 darab CUDA és 640 darab Tensor magot jelent 320 darab textúrázóegység mellett. Ezeket az adatokat érdemes egy kicsit jobban strukturálni, így bővebben leírva 5120 darab FP32-es, 5120 darab integer, 2560 darab FP64-es, valamint 40 960 darab tensor feldolgozó kapott helyett a rendszerben. A GPU Boost 1450 MHz, az alapórajel azonban nincs megadva, de ez a Quadro sorozat esetében nem meglepő.

A ROP blokkok számát az NVIDIA most sem árulta el, de aktív a teljes memóriabusz, vagyis a 32 GB-nyi HBM2 memória 4096 bites buszon keresztül van bekötve, méghozzá 1,75 GHz-es effektív órajelen. Az előbbieknek köszönhetően az L2 gyorsítótár is teljes, azaz 6 MB. Bár az NVIDIA nem jegyzi külön, de nagyon valószínű, hogy a fedélzeti tár ECC-t is támogat.

Az x16-os PCI Express 3.0-s csatolóba helyezhető Quadro GV100 a nyilvánvaló különbségek mellett egy dologban számít sokkal többnek, mint egy Titan V, ez pedig az NVLINK használhatóságának lehetősége. Ilyen formában egy 600 dolláros NVLink híd megvásárlásával összeköthető két Quadro GV100, amelyeknél a fedélzeti tár is megosztottá válik, vagyis az egyik GPU egy 80 GB/s-os kétirányú kapcsolaton keresztül elérheti a másik GPU memóriáját.

Az új VGA hátlapja is tartogat érdekességeket, ugyanis az NVIDIA elhagyta a HDMI-t, így négy darab DisplayPort 1.4 köszön vissza, míg a tápcsatlakozók tekintetében egy 6 és egy 8 tűs konnektorra lesz szükség, mivel a Quadro GV100 TDP fogyasztása az NVIDIA mérései szerint 250 watt.


[+]

A szoftveres oldal szempontjából a Quadro GV100 kezel minden olyan API-t és felületet, amit a Titan V, és ehhez hozzájön még a Quadro sorozatra vonatkozó kiemelt terméktámogatás is. Mindemellett támogatott a Quadro Sync 2 is, ami egy külön beszerezhető bővítőkártya, és arra jó, hogy szinkronizálja a több kártyán keresztül meghajtott több kijelző időzítését.

A Quadro GV100 már rendelhető az NVIDIA oldaláról, bár az árat a vállalat még nem hozta nyilvánosságra, de állítólag 9000 dollár körül lesz. Áprilistól a termék a partnerek munkaállomásaiban is feltűnik majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés