Maximum két GPU-t támogat az új SLI HB

Az NVIDIA pár napja leplezte le a GeForce GTX 1080-as VGA-t, amelynek kapcsán azt is elárulta a cég, hogy új SLI hidakat is bevetnek. Ez egészen konkrétan az SLI HB, azaz High Bandwidth névre keresztelt rendszer, ami a korábbi 500 MB/s-os adatátviteli teljesítmény helyett már 1 GB/s-os tempót kínál fel.

Arról eddig nem volt adat, hogy ezt mégis hogyan éri el, de mára kiderült, hogy igazából túl nagy trükköt az NVIDIA nem alkalmazott, mivel egy csatolóra levetítve továbbra is 500 MB/s-os a limit, de az SLI HB hidak két csatolót használnak a kommunikációra, és így jön ki a megduplázott sávszélesség. Ezt azért fontos kiemelni, mert ilyen formában van egy apró limitáció a konstrukcióval, ugyanis két VGA összeköttetéséhez szükség van mind a két – nyomtatott áramköri lapra helyezett – SLI csatoló használatára. Ezzel gyakorlatilag az SLI HB-vel nem építhető három-, illetve négyutas SLI konfiguráció.

Az SLI HB egyébként még így is előnyös, mivel a korábbi SLI-vel hiába volt három-négy grafikus vezérlő is összeköthető, 4K-s felbontáson a limitált sávszélesség miatt nem igazán skálázódott a rendszer. Emiatt nem volt nehéz döntés az NVIDIA számára az SLI HB bevetése, mivel a jobb két GPU-s skálázódásért érdemes beáldozni a három és négy GPU-t vásárló piaci réteget. Bár ez a felhasználóbázis rendkívül sokat költ gépfejlesztésre, a számuk nem mondható jelentősnek, így nem akkora baj az elvesztésük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés