2019. július 22., hétfő

Útvonal

Hírek » Életmód rovat

Milyen hardvert rejt pontosan a Wii U?

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A Nintendo egyelőre nem akar róla beszélni, de a partnerek elszólták magukat.

Egyre közelebb a Nintendo Wii U startja, de a japán cég még mindig titkolja, hogy milyen hardver található a konzolon belül. Az IBM által tervezett központi processzor és az AMD grafikus vezérlője már megerősítést nyert, de ennél több adat még ma sincs. Hivatalosan legalábbis ez a helyzet, de a Nintendo partnerei már elszólták magukat, így a korábbi pletykák is új megvilágításba kerültek.

A legfrissebb, IBM által is megerősített információk szerint a processzor kódneve Espresso, és IBM PowerPC architektúrára épül, de nem a Power 7-re, ahogy azt a média pletykálta. Sajnos a vállalat komolyabb részleteket nem árult el, de annyi kiderült, hogy a Nintendo speciális igényeinek megfelelően építették a rendszert. Valószínű, hogy a hárommagos processzorról szóló adat is igaz, és a processzormagok a 3 MB-os megosztott L2 gyorsítótárból olvashatják ki az adatokat, de írás szempontjából az egyik mag 2 MB-os, míg a másik két mag 512-512 kB-os szeletet kap.

A grafikus vezérlő a GPU7 kódnevet viseli, és talán ebből keletkeztek azok a pletykák, hogy a rendszer az AMD R700 alapjaira épít. A valóság azonban az, hogy az alapokat egy Radeon E6760 adja – ezt szintén az AMD erősítette meg, bár nem hivatalos formában –, de tekintettel arra, hogy a Nintendo nagy megrendelő, így a cég egyéni igényekkel is előállhat, így a Wii U nem teljesen a PC-kbe szánt Turks GPU-t kapta meg, hanem annak módosított változatát. Arról azonban nincs adat, hogy ezek a módosítások hol érhetők tetten. Alapvetően tehát egy modern GPU-ról van szó, elméletileg 480 shader processzorral. Az API szempontjából régóta tudható, hogy a konzol a Nintendo saját GX2 API-jának tudását kamatoztatja.

A grafikus vezérlő valószínűleg kap EDRAM-ot is, melynek kapacitása a hírek szerint 32 MB, emellett a központi és a grafikus processzor 1,5 GB rendszermemóriát oszt meg. Ez a rendszer nagyban hasonlít az Xbox 360 kialakításához, csak éppen több memóriával. A teljes memóriából egyébként 1 GB-ot dedikáltan használhat a futtatott játék.

Míg a GPU óriási ugrás lesz az aktuális rendszerekhez képest, addig a processzor oldalán nem tapasztalható ekkora fejlődés. Összességében az előrelépés még így is jelentős az Xbox 360-hoz és a PlayStation 3-hoz képest, de ez várható volt, hiszen egy új generációs megoldásról van szó. A CPU-ra egyébként érdemes pár szó erejéig kitérni. A konzolok nagy előnye a PC-khez képest nem a hardverben, hanem a szoftveres oldalban keresendő. Már az aktuális megoldások is hihetetlen mennyiségű rajzolási parancsot képesek feldolgozni, miközben a tempó másodpercenként 30-60 képkocka is lehet. A PC-k jóval nagyobb büntetést kapnak a grafikus API oldaláról, ami limitálja a lehetőségeket.

Azzal viszont, hogy a Nintendo Wii U nem lépett lényegesen előre a processzor oldaláról, az új konzol sem tud jelentősen több rajzolási parancsot feldolgozni az aktuális generációnál, így megkímélték a PC játékplatformként betöltött szerepét, hiszen a két platform közötti különbség ebből a szempontból nem lesz még nagyobb. A PC szempontjából azonban égetően fontos lenne egy radikálisan új API érkezése, mely a rajzolási parancsok kiadásánál jóval kisebb büntetéssel sújtja a rendszert, mint az aktuális API-k, ideértve a DirectX 11.1-et és az OpenGL 4.3-at.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.