Hirdetés

NFC technológiát kap a Wii U vezérlője

A Nintendo nemrég tartotta meg befektetői kapcsolatokat erősítő rendezvényét, melyen a vállalat a Wii U újításairól beszélt. Az utóbbi negyedévek gyenge eredményei után kétségtelen volt, hogy elő kell állni pár fontos adattal az új rendszerről. A cég abszolút nincs veszélyben, hiszen az elmúlt években rengeteg nyereséget hozott számukra a Nintendo Wii, illetve a DS jelzésű kézikonzol, de a szenzációhajhász média sokszor tragédiaként állít be egy-két negyedévnyi veszteséget, amivel persze csökken a befektetői bizalom is.

Satoru Iwata, a vállalat elnök-vezérigazgatója a Wii U-ról beszélt, mely a Nintendo következő nagy dobása lesz és még idén megjelenik. A termékről már korábban írtunk részletesen, és ennél több adat a hardver képességeiről nincs, de az ígéretek szerint a cég az idei E3-on minden részletről lerántja a leplet. Addig is új információ, hogy az egészen újszerű, főleg tabletekre hajazó játékvezérlő támogatni fogja az NFC (Near Field Communication) technológiát. Az RFID rendszer lényegében egy rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény, mely két eszköz között képes vezeték nélküli, kétirányú kapcsolatot teremteni, ha a termékek elég közel (pár centiméterre) kerülnek egymáshoz.

A Nintendót alapvetően gazdasági szempontok sarkalhatták az NFC támogatására, mivel kényelmes, úgynevezett micropayment szolgáltatások építhetők ki a segítségével. A részletek itt még nem ismertek, de nyilván a Nintendo letölthető tartalmakra használhatja fel a rendszert, és a fizetés lényegében akár egy NFC-t támogató okostelefonról is megoldható – vagyis az egész modell a fizetős szolgáltatások kényelmes elérhetőségét biztosítja. Természetesen az NFC nem csak erre lehet jó, hanem akár a játékokban is hasznát lehet venni. Satoru Iwata nem számít arra, hogy a fejlesztők tömegesen építenének a rendszerre, de érdekes dolgok kreálhatók vele, például egy játék valóságérzése is kiterjeszthető. Gondoljunk csak arra, hogy egy Yu-Gi-Oh! program kártyapaklival érkezik, és játékvezérlő az NFC-n keresztül leolvassa a kiválasztott kártya adatait, majd a csatatérre küldi a szörnyet vagy a varázslatot.


Nintendo Wii U a CES-en (forrás: IGN)

A Nintendo a hálózaton keresztül elérhető szolgáltatás szempontjából is erősítene. Kétségtelen, hogy a Microsoft és a Sony ezen a ponton nagy előnyt birtokol az aktuális konzolgenerációban, de a Wii U mellett érkezik a Nintendo Network is. Ez tulajdonképpen az aktuális, de elavult Wi-Fi Connection rendszert váltja, és hasonló szolgáltatásokat kínál majd, mint az Xbox Live, vagy a Playstation Network. Ezzel érkezhetnek a gépre különböző olcsó, de annál szórakoztatóbb indie játékok is, vagy DLC tartalmak egy drágább programhoz, ami már nagyon hiányzott a Nintendo szolgáltatásai közül. Sajnos a rendszer működését a vállalat még nem részletezte pontosan, de az egyszerűsített közösségépítés remélhetőleg egyet jelent a barátkódok elhagyásával is, mely egy egyáltalán nem kedvelt szolgáltatás.

Satoru Iwata az európai és az amerikai piacon való megjelenést az ünnepi szezonra időzíti, míg Japánban egy-két hónappal hamarabb lehet számítani a startra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés