A Wii U nevet kapta a Nintendo új konzolja

A Nintendo bejelentette az új generációs asztali konzolját, mely a Wii U nevet kapta. Ez a „mi és ti” szókapcsolatra utal, amellyel a japán vállalat a közösségi szolgáltatásokat kívánja kihangsúlyozni. A rendszer elődje szimplán Wii jelzéssel jelent meg, és máig a legnagyobb példányszámban értékesített új generációs, asztali konzol, köszönhetően a megjelenéskor forradalminak számító mozgásérzékelős mókának. Azóta ezt az ötletet a Sony és a Microsoft is tökélyre fejlesztette a PlayStation 3 és az Xbox 360 esetében, azaz szükség volt valami újra, ami megint innovatív, és természetesen hasznos is.


[+]

A Nintendo Wii U sarkalatos pontja nem is maga a masina, hanem maga a kontroller. A vezérlő a külső tekintetében nagyon hasonlít a tabletekre, így van egy 6,2 hüvelykes, érintésre érzékeny kijelzője, ami természetesen hasznos szolgáltatásokat lát majd el a játékokban. Az egyéb vezérlőbillentyűk sem hiányoznak róla, így található rajta egy nyolcirányú digitális pad, amit nyolc gomb és két analóg kar egészít ki. Az innováció gyakorlatilag itt történt meg, vagyis az új kontrollerrel rengeteg olyan dolgot meg lehet oldani, ami eddig lehetetlen volt. A legfontosabb, hogy a Wii U asztali és kézikonzol is egyszerre. Ennek megfelelően nem kötelező a nagyképernyős tévén játszani, hiszen ott van a kézben a saját kijelzővel rendelkező vezérlő. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kontroller határok nélkül hordozható lenne, ugyanis a számításokat maga a gép végzi, és csak a kész képkocka kerül elküldésre a vezérlőn található megjelenítőre.


Az új kontrollerben rejlő lehetőségek

A giroszkóppal, gyorsulásmérővel, két kamerával és egy sztereó hangrendszerrel felszerelt kontroller kijelzőjén egyébként a tévén látható képtől függetlenül bármi megjeleníthető, azaz a fejlesztők akár szabadjára is engedhetik fantáziájukat. A kisebb megjelenítő használható a virtuális felszereléseink megjelenítésére, vagy más ötletes megoldások is előkerülhetnek, amelyekbe a fentebb megtekinthető videó ad betekintést. Külön kiemelendő, hogy a kontrollerrel videotelefonálni is lehet, ami manapság nagyon terjed, így lassan alapkövetelmény lesz ennek a szolgáltatásnak a támogatása. A Wii U persze a mozgásérzékelős mókát sem hagyja el, mivel a korábbi Wii nevű konzolhoz elérhető összes kiegészítő kompatibilis az új masinával, sőt az elődhöz megjelent játékok futtatása is garantált. Ezzel lényegében a Nintendo Wii teljesen lecserélhető, hiszen amit a korábbi alapgép tudott, azt legalább olyan jól, vagy még jobban tudja az új rendszer.

5 fős többjátékos mód
5 fős többjátékos mód [+]

Az új kontroller másik sarkalatos pontja a többjátékos mód. A legtöbb konzol esetében az osztott képernyős többjátékos módok nagyon is elterjedtek, ám a korábbi masináknál legfeljebb négy részre lehetett felosztani a tévén megjelenő képet, a Wii U vezérlőjével mostantól egy ötödik játékos is beszállhat.


Technológiai demonstráció a hardver képességeiről (forrás: IGN)

Maga a konzol nem túl méretes, de szerencsére borzalmasan erős hardverre épül. A Nintendo pontos részleteket még nem hozott nyilvánosságra, de az IBM már bejelentette, hogy a rendszer processzora egy Power7 architektúrára épülő, többmagos, 45 nm-es SOI gyártástechnológiával készülő lapka lesz kifejezetten a Nintendo igényeire szabva. A szimplán Radeon HD-nek nevezett grafikus vezérlőt az AMD fogja szállítani. Erről a lapkáról annyit tudni, hogy az architektúra a Radeon HD 4000-es VGA-kban szereplő R700 módosított változata. Bár konkrét specifikációk még nincsenek, a Wii U hardvere számottevően erősebb mindkét konkurens konzolnál. Bár ez tulajdonképpen házi feladat volt, hiszen a PlayStation 3 és az Xbox 360 több éve megjelent rendszerek.

A Nintendo Wii U akár Full HD-s felbontásban is megjelenítheti a legtöbb érkező játékot, de a fejlesztők a HD felbontást is választhatják, amennyiben a program nem fut elég gyorsan. Természetesen a 2012-ben esedékes startra új játékok is érkeznek, amiről az alábbi videó ad egy rövid ízelítőt.


Ízelítő az érkező játékokból

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés