Nem aprózza el a TSMC

A TSMC manapság nagyon szűkölködik gyártókapacitásban, ami főleg a 40 nm-es gyártósorokat érinti. Sajnos ez a probléma rányomja a bélyeget a VGA-piacra is, ami lényegében megakadályozza az árverseny kialakulását az AMD és az NVIDIA között. A tajvani bérgyártó természetesen tud a problémáról, így készül a Fab 12-es üzem Phase 4 és Phase 5 nevű gyárépülete, ahol a 28 nm-es eljárás bevezetése mellett 40 nm-es gyártósorok is helyet kapnak. A Fab 12-n túlmenően a Fab 14-es üzem is bővül. A módosításoknak hála a jelenleg mérhető kétszázezer 300 mm-es ostya havi megmunkálása negyvenezerrel nő. Jövőre tehát úrrá lesz a TSMC a kapacitásproblémákon, de a távolabbi terveket szem előtt tartva további bővítések várhatók.

TSMC Fab 14
A TSMC Fab 14-es üzeme

A TSMC friss bejelentése szerint a Taichung-ban elhelyezkedő Central Taiwan Science Parkban lesz fellelhető a Fab 15-ös üzem, ami egy 9,3 milliárd dolláros beruházás keretében fog megépülni. A Phase 1 jelzésű gyárépület 2012 elején kezdheti meg a tömegtermelést, és főleg 28 nm-es lapkákat fog gyártani. A későbbiekben az új 20 nm-es gyártósoroknak is lesz hely, ám konkrét időpontokról nem számolt be a vállalat.

A Fab 15-ös üzem jellegzetessége, hogy zöld szemlélet szerint épül, azaz a károsanyag-kibocsátást minimálisra csökkentik, továbbá újrahasznosítják a víz és a keletkező hő egy részét. Az energiafelhasználást a napelemek segítségével próbálják kizöldíteni, sőt a gyárban használt fényforrások is LED-esek lesznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés