A GlobalFoundries beszámolt a távlati terveiről

Az AMD és az ATIC közös tulajdonában lévő GlobalFoundries röviden ismertette távlati terveit a jövőben elérhető gyártástechnológiáival kapcsolatban. A vállalat az idei év közepén kezdi meg a 32 nm-es SHP (Super High Performance) és a 40 illetve 45 nm-es LP (Low Power) gyártósorok bevezetését, melyek esetében a tömegtermelés 2010 legvégén kezdődhet meg. A 28 nm-es lépcsőre a HP (High Performance) és az SLP (Super Low Power) technológiák lesznek elérhetőek. Előbbi várhatóan 2011 első negyedévének végén vehető majd igénybe, míg az utóbbira az év közepéig várni kell.

A távolabbi jövő szempontjából a vállalat már tervezi a 22 és a 20 nm-es eljárásokat, melyek bevezetésére még sokat kell várni. Az eddigi stratégia vélhetően megmarad, így a 22 nm-es úgynevezett full-node kifejezetten az AMD processzorainak az igényeihez készül, míg a 20 nm-es half-node magas teljesítményű, vagy alacsony fogyasztású lapkákra optimalizált változatban lesz elérhető.

Érdekesség, hogy a GlobalFoundries nagy vetélytársaként számon tartott TSMC teljesen kihagyja a 22 nm-es lépcsőt és rögtön a 20 nm-re ugrik. Ez lényegében annak a mellékterméke, hogy a 32 nm-es eljárást törölte a tajvani bérgyártó, vélhetően a 40 nm-es gyártósorok problémáiból kifolyólag.

Egyre kevesebb a versenyképes bérgyártó

Amellett, hogy a bérgyártás üzlete meglehetősen jövedelmező, a befektetések is komolyak. A mai technológiai színvonal és verseny mellett az új eljárások fejlesztése rengeteg pénzbe kerül, sőt egy korszerű gyár felhúzása több milliárd dolláros költség. A miniatürizálás folyamán sorra estek ki a gyártók. Az anyagi szempontok alapján az GlobalFoundries mellett a Samsung és a TSMC versenyképes, továbbá az Intel is beletartozik ebbe a körbe, bár a Santa Clara-i óriáscég nem foglalkozik bérgyártással, így nem közvetlen ellenfél.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés