Némileg módosult a Qualcomm útiterve

Az elmúlt év végén számoltunk be a Qualcomm útitervéről, így lelepleződött a Snapdragon S4 termékcsalád. A linkelt hírben leírtuk, hogy az új fejlesztések konkrétan milyen előnyt kínálnak fel. Mára kiderült, hogy némileg módosul a vállalat előzetes tervezete, de nagy változásokra nem kell számítani, csupán egy kisebb piaci rést töm majd be a cég egy új termékkel. Az új generációs megoldások között elsőként a 28 nm-es gyártástechnológiával készülő MSM8960-as SoC érkezik, melyről korábban már írtunk. Az AnandTech a referenciaplatform alapján le is tesztelte a lapkát, mely az új Krait kódnevű processzormagoknak köszönhetően nagyon jól teljesít, de az Adreno 225-ös grafikus vezérlő annyira nem húzott el a főbb versenyzőktől, gondolva itt például az Apple A5-re. Ez persze összességében még így is nagyszerű, de a Qualcomm erősen maximalista, így elkészítik az MSM8960-as SoC Pro jelzésű verzióját.

A fejlesztés alatt álló lapka lényegében Adreno 225-ös grafikus vezérlőt cseréli le egy új generációs Adreno 320-as megoldásra. Ez jelentősen jobb teljesítményt kínál majd, emellett komoly újítás, hogy támogatni fogja az OpenCL 1.1-es API-t, és képes lesz kezelni az új, eddig még be nem mutatott OpenGL ES felületet, ami egyelőre a Halti kódnéven fut. Egyéb változás nem éri a rendszert, vagyis a hamarosan érkező MSM8960-as SoC jellemzőit viszi tovább. A Pro verzió azonban némileg később lesz elérhető, de a vállalt ígérete szerint a mintákat már idén kiszállítják a partnereknek, így ha minden jól megy, akkor már az év végén megjelenhetnek a rá épülő termékek.

Ez az apróbb módosítás alapvetően előnyös, hiszen így hamarabb bemutatkozhat az új generációs Adreno fejlesztés. Ez lehet a Qualcomm fő célja, hiszen az Adreno 225 tényleg jól teljesít, de az Apple A5 helyenként erősebbnek látszik, és ez láthatóan nem tetszik a cégnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés