A Snapdragon S4 sorozat a teljes mobil piacot letámadja

A mobil SoC-ok között a Qualcomm rendelkezik a legnagyobb részesedéssel, és a vállalat nyilván nem szeretné, ha a Snapdragon termékcsalád a jövőben vesztene értékéből. Ennek megfelelően az új S4 sorozat a teljes mobil piacot letámadja, emellett az S1 széria is frissül az MSM7225A, MSM7625A, MSM7227A és MSM7627A jelzésű lapkákkal. Az utóbbi négy megoldás egyértelműen a belépőszintet célozza meg, és a korábbi Snapdragonök frissítésének tekinthetőek, így technikailag nem változtak az alapok. A legfontosabb szempont a gyártási költségek lefaragása volt, hogy olcsóbb okostelefonok készülhessenek. A figyelmet tehát érdemes az S4 sorozat felé fordítani, hiszen nyolc darab 28 nm-es gyártástechnológiával készülő SoC került bejelentésre MSM8660A, MSM8260A, MSM8630, MSM8230, MSM8627, MSM8227, APQ8060A és APQ8030 jelzéssel. Mindegyik termék a TSMC LP node-jén készül majd, és szokás szerint az MSM jelzés felel majd az integrált baseband technológiákért, míg az APQ jelölésű lapkákból ez hiányzik, cserébe viszont a teljesítményük nagyobb. Természetesen az S4 széria több termékből fog még állni, de az MSM8930-as, az MSM8960-as és az APQ8064-es lapkákról már korábban írtunk.

Az S4 termékcsalád érdekessége a Krait kódnevű processzormag lesz, ami az alapjait tekintve ARM Cortex-A9 architektúrára épül, de alapvetően saját fejlesztésű megoldásról van szó. A Qualcomm szerint a rendszert komolyan áttervezték az alapokhoz viszonyítva, és rendkívül jó energiamenedzsmentet kapott, valamint elérhető a 2,5 GHz-es órajel is. Az aszinkron órajel mód szintén sokat fog számítani, ugyanis a Krait magok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy képesek teljesen eltérő órajelen működni, amennyiben ez az adott alkalmazás sebességét nem befolyásolja negatívan. Nagyon jó szolgáltatásról van itt szó, hiszen úgy növelhető meg a termék üzemideje, hogy közben a teljesítmény nem változik, sőt az energiagazdálkodás szempontjából is komoly fegyvertény lehet ez. Az out of order logikát alkalmazó magok egyszerre négy utasítás feldolgozására képesek, emellett a Qualcomm bevezeti a VeNum motort, mely az ARM NEON egységénél 50%-kal gyorsabb. A rendszer nagyon érdekes gyorsítótár szervezést használ. A magokon belül 4-4 kB-os L0 és 16-16 kB-os L1 adat, illetve utasítás gyorsítótár található, melyek a mag órajelén üzemelnek. Ilyen megoldással nem igazán találkozhattunk eddig, de nagyon ötletes. Az L0 cache elsősorban nem is a gyorsabb feldolgozásért felel, hanem az energiahatékonyabb működésért, mivel így sok esetben lekapcsolható az L1 cache, mellyel energia takarítható meg, miközben a rendszer sebessége nem szenved csorbát. A L2 cache már megosztott, vagyis a lapkában található összes mag eléri. Az egyes magok fél megabájtos szeletet kapnak, továbbá ez a gyorsítótár is lekapcsolható, illetve az órajele valós időben lesz szabályozható a processzormagoktól függetlenül. Ez szintén az energiahatékonyság miatt lesz fontos, ráadásul a Krait kódnevű magok és az L2 cache teljesen eltérő feszültségen is üzemelhetnek.

A Snapdragon S4 sorozat előnyei A Snapdragon S4 sorozat előnyei
A Snapdragon S4 sorozat előnyei [+]

Az S4 termékcsalád termékcsalád lapkáiban a memóriavezérlő támogatja az LPDDR2, valamint az 1066 MHz-es DDR3 memóriákat is függően attól, hogy a gyártó számára a fogyasztás mérséklése, vagy a magasabb teljesítmény a fontos. A memóriavezérlő az adott SoC-tól függ, de egy-, illetve kétcsatornás lehet, azaz rendre 32 és 64 bit széles busz áll majd rendelkezésre. Az integrált grafikus mag az Adreno 200 sorozatból kerül majd ki. A 200, 205 és 220 jelzésű verziók már elérhetőek, de az Adreno 225 újdonságnak számít. Ez az IGP főleg az APQ jelölésű lapkákban található meg, mivel ehhez készül majd Windows 8-as driver. Az architektúra az alapokat tekintve a 200-as sorozatra jellemző tile-based rendering elven működő unified shader rendszer, mely számos olyan extrát kap, ami szükséges a DirectX API úgynevezett D3D_FEATURE_LEVEL_9_3 szintjének támogatásához, azaz a shader modell 3.0 kezelése biztosított. Persze érkezik az Adreno 300 sorozat is, mely szintén befészkeli magát a fentebb említett lapkák közül párba, és a Windows 8-hoz is lesz hozzá driver. Ennek az IGP-nek egyébként az OpenCL 1.1-es felület, valamint a Halti kódnevű futó, új generációs OpenGL ES API támogatása lesz az elsődleges erénye. Az S4 SoC-ok része lesz még a programozható Hexagon DSP, illetve a Full HD-s videók gyorsításáért felelős fix funkciós egység, valamint egy multimédiaprocesszor.

A Snapdragon S4 sorozat termékskálája
A Snapdragon S4 sorozat termékskálája [+]

A fenti képről látható, hogy a Qualcomm három részre osztja a teljes termékskálát. Ahogy fentebb említettük az MSM jelölésű SoC-ok integrált baseband technológiákat tartalmaznak, míg az APQ jelölésű lapkákból ez hiányzik. Éppen ezért jól behatárolható, hogy az előbbi termékek készülnek az okostelefonokba, míg az utóbbiakkal csak a felsőkategóriás okostelefonokban, a tabletekben és esetleg az androidos, illetve később a Windows 8-as netbookokban lehet majd találkozni. Természetesen az alkalmazásprocesszorok Fusion kompatibilisek, ami azt jelenti, hogy a Qualcomm modemeit fel lehet hozzájuk használni, ha az adott gyártó erre igényt tart. Az egyes kategóriák képességeiről a fenti kép eléggé beszédes, így szinte minden adat leolvasható róla.

Az S4 sorozat első lapkái 2012-ben látnak napvilágot. A Qualcomm szerint a partnerek már januárban lelepleznek pár terméket, melyek a Snapdragon S4-re építenek. Korábban már írtunk a 2013-ban érkező SoC-okról is, de ezeket hivatalosan csak később jelenti be a vállalat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés