A Microsoft hivatalosan is kicsinálja a Windows RT-t – és hozzá a hardvereket is

A tervek szerint minden platformot kiszolgáló Windows 10 érkezésének bejelentésével sejthető volt, hogy a tetszhalott állapotban lévő (vagy legalábbis annak tűnő) Windows RT-nek nincs és nem is lehet jövője. A partnerek viszonylag hamar kihúzták magukat az RT támogatása mögül, de az egész koncepció számos sebből vérzett, ami miatt a gyártók az x86-os platformot és a Windows 8-at választották inkább tabletplatformnak az RT helyett.

Az RT-t maga a Microsoft taszította nemrég a szakadék szélére azzal, hogy január végn bejelentették, befejezik a saját gyártású, RT-re szakosodott táblagépének, a Surface 2-nek gyártását. Noha a redmondi vállalat tablet szegmense nem teljesített rosszul az előző negyedévben, ez nem az ARM-os Surface 2-nek és a Windows RT-nek, hanem sokkal inkább az x86-os platformra épülő Surface Pro 3-nak volt köszönhető, ami a már említett Windows 8-at futtatja.

 

Microsoft Surface 2
Microsoft Surface 2 [+]

A Surface 2-val kapcsolatos húzás azonban nem jelentette egyértelműen a Windows RT végét, hiszen a jóval ütősebb Nokia Lumia 2520 tablet is ezt a rendszert használja, és bár a Nokia mobil hardverrészlege is a Microsoft égisze alá tartozik már, e masina gyártásának beszüntetését nem helyezték kilátásba. Egészen mostanáig, ugyanis a redmondi vállalat a The Verge című lapnak megerősítette, hogy a Lumia 2520 is a Surface 2 sorára jut.

Nokia Lumia 2520
Nokia Lumia 2520 [+]

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a Surface 2 vagy a Lumia 2520 eltűnik a Mirosoft Store-ból, hiszen a legyártott darabokat továbbra is meg lehet vásárolni a készlet erejéig – nyilván előbb vagy utóbb akcióban. Az RT kvázi megszűnésével viszont több nyitott kérdés is marad, például hogy mi lesz a Windows RT és RT-t futtató eszközök sorsa a jövőben? A Microsoft kilátásba helyezte az RT frissítését és néhány Windows 10 funkció beépítését, de hogy ezek mik lennének, arról nem esett szó. A legtisztább az lenne, ha ezek a masinák is megkapnák a Windows 10 mobilokra szánt, asztal nélküli verzióját (akár módosítva a korábbi gépek igényeihez), de láttunk már olyat, hogy a vállalat magára hagy egy korábbi platformot (Windows Phone 7) és emiatt sok dühös felhasználót. És most is ez lesz a helyzet.

A másik kérdés, hogy a Microsoft mit akar majd pontosan kezdeni az ARM-os tabeletek piacával, avagy mivel töltené ki a most befejezett termékek után maradó űrt, ha egyáltalán van ilyen szándéka. És minden bizonnyal van, hiszen a "Windowst mindenre" szlogen csak így állja meg a helyét, valamint erre utalnak egy új, eddig ismeretlen táblagép kiszivárgott GFXBench eredményei is. Egyelőre viszont csak találgatni lehet a lehetséges megfejtések között, de az biztos, hogy a Windows RT pályafutásának befejeztével a Microsoft lezár egy újabb, számukra nem túl vidám korszakot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés