Mesterembereknek készül a Logitech MX Master egér

A Logitech egy új egeret hozott az MX szériába, ami az MX Master Wireless Mouse névre hallgat és a hat éve piacon lévő Performance MX utódjának számít. Ebből azonnal kiderül, hogy egy vezeték nélküli beviteli eszközzel van dolgunk, de sokkal érdekesebb az egér kialakítása és formája, illetve tudása. A vállalat az MX Mastert ugyanis kifejezetten munkára, több kijelzős munkakörnyezetbe ajánlja, méghozzá olyanra, ami egyaránt igényli a gyorsaságot és pontosságot - erről egyébként a Logitech Darkfield lézeres szenzor gondoskodik, ami minden felületen használható, érzékenysége pedig 400 és 1600 dpi között állítható.


[+]

Mindezt úgy kívánták elérni, hogy a használója számára kényelmes fogást, ergonomikus kialakítást, könnyű navigációt biztosítson. Éppen ezért az MX Master esetében törekedtek egy olyan kialakításra, ami használója számára a lehető legtermészetesebb csukló és kéztartást biztosítja a hagyományos kialakítású egerek között, miközben a gombok és görgők is kényelmesen elérhetőek, működtethetőek. Görgőből egyébként kettőt is kapott: a hagyományosan a jobb és bal gombok közé helyezett kerék hagyományos racsnis és szabadonfutó módban is használható. A gyártó ezt úgy oldotta meg, hogy adaptív és választható módot is kínál. Adaptív módban lassan görgetve hagyományos módban működik, gyorsan megpörgetve a racsnis mechanizmus kiold és átvált szabadonfutóba, majd megállításakor újból visszaáll alapállapotba. Aki ezt nem különösebben kedveli, vagy folyamatosan a nagysebességű módot kívánja használni, az a görgő mögött elhelyezett gombbal ezt megteheti. A hüvelykujjhoz az egér oldalára is került egy görgető, amivel lehet lapozni/oldalirányban görgetni, lényegében kiváltva az érintős felületek által kínált kétujjas tevékenységeket.

Ez utóbbi mögött két további gomb is helyet kapott, amelyekkel előre-hátra lehet navigálni, például weboldalakon. Továbbá még egy gombot elrejtettek a bal oldalon, ugyanis a hüvelykujj alatt kitüremkedés nem csak az ujj támasztására szolgál, hanem egy gomb is egyben, amit úgy neveznek, hogy Gesture Button. A neve alapján kitalálható, hogy az érintést helyettesíti, így OS X alatt lenyomva tartva megnyitható az alkalmazásválasztó nézet, vagy ezzel egyidejűleg a megfelelő irányba mozgatva az egeret különféle érintős parancsok hajthatóak végre – például oldalra mozgatva az aszalok közötti váltás valósítható meg. A szabadságot fokozza, hogy mind a gombok, mind pedig a görgők működése, feladata testre szabható, azaz programozható a Logitech Options programból, így az oldalsó gomb akár hangerő- vagy fényerőállításra is használható és még sorolhatnánk.


[+]

Mint azt a bevezetőben említettük, a 145 grammot nyomó MX Master vezeték nélküli összeköttetést kínál, ami megvalósítható hagyományosan a mellékelt USB-s Unifying vevővel, vagy akár Bluetooth Smart kapcsolaton keresztül, extra kiegészítő nélkül. Az egér egyszerre három eszközhöz képes kapcsolódni és ezek között a hasán található Easy-Switch gombbal lehet váltani.


[+]

A tápellátásól beépített akkumulátor gondoskodik, ami használattól függően akár 40 napig is használható egyetlen feltöltéssel. A telep aktuális állapotáról az oldalára szerelt visszajelző LED-ek tájékoztatják a felhasználót, a töltés pedig USB-microUSB kábellel lehetséges. Egy esetleges lemerülés estén sem kell attól tartani, hogy a munka hosszú időre megakad, ugyanis egyrészt töltés közben is használható, másrészt mindössze négy percnyi töltéssel az akku egyetlen munkanapra elegendő energia felvételére képes.

Mindezt a vállalt nem méri olcsón: az MX Master ára 31 990 forint.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés