Elősegíti a hibrid adattárolást a Marvell

A Seagate egy hónappal ezelőtt élesztette újra a hibrid merevlemezeket, amit a Marvell láthatóan megirigyelt. Az utóbbi vállalat ugyan nem gyárt adattárolókat, de a vezérlők piacán otthonosan mozognak, így kidolgozták a saját koncepciójukat. A HyperHDD néven megjelenő funkció a későbbiekben lesz elérhető egy ingyenes eszközillesztő keretében. Az érkező driver a gyártó 88E9128-as jelzésű SATA vezérlőjét támogatja, mely PCI Express x1-es interfészen kapcsolódik az alaplap vezérlőhídjához, és két darab 6 Gbps-os SATA aljzatot alkalmaz.


Forrás: bit-tech.net [+]

Az elgondolás működése egyszerű. A vezérlő két portjába egy SSD-t és egy merevlemezt kell csatlakoztatni. Az adattárolókat két módban képes üzemeltetni a rendszer. Az egyik lehetőség az SSD-t egy méretes gyorsítótárnak használni, így adatok tárolását továbbra is a merevlemez végzi, a HyperHDD pedig gondoskodik a sűrűn használt fájlok gyorsabb betöltéséről. A másik opció az összevont kapacitás, aminek hatására az SSD és a HDD egyetlen nagy adattárolónak látszik, így lényegében a nagyobb sebesség oltárára még tárhelyet sem kell pazarolni. Az utóbbi mód hátránya az adatok biztonsága, ugyanis az egyik meghajtó elvesztése esetén rendkívül nehézkesé válik a megosztottan tárolt információk visszaszerzésére.


Forrás: bit-tech.net [+]

Természetesen a 88E9128-as vezérlő eddigi tulajdonságai is megmaradnak, így nem kell lemondani hardveres RAID támogatásról, ám nyilvánvaló, hogy ez a funkció nem használható a HyperHDD szolgáltatással. A Marvell elmondása szerint a hibrid konfigurálás használatával a rendszer teljesítménye megközelíti az SSD szintjét, miközben az adattárolás kényelmes lesz a méretes, akár 2 TB-nál is nagyobb tárhelynek köszönhetően. A gyártó nem közölte, hogy a frissített meghajtó mikor várható, de a terveknek megfelelően halad a fejlesztés.

Előzmények

Hirdetés