Multimédiás mindenessel venné be a tévépiacot a MediaTek

A Pentonic 2000 SoC, olyan újításokat hoz, amelyeket a célzott szegmensben korábban még senki nem vállalt be.

A MediaTek bejelentette a Pentonic 2000 jelzésű rendszerchipet, amely az okostévék piacát akarja meglovagolni olyan újításokkal, amire a gyártók bizonyosan vevők lesznek. Egyrészt lényeges tényező, hogy az új SoC, a célzott szegmensen belül elsőként készül a TSMC 7 nm-es node-ján, ami ugyan nem teszi a fejlesztést olcsóvá, de a képességei miatt fontos volt a modern gyártástechnológia. Lényegében ennek köszönhető az, hogy a lapkát a tévépiac legerősebb processzorrészével és IGP-jével hirdeti a MediaTek, bár konkrétumot ezzel kapcsolatban a cég nem árult el, viszont annyit tudni, hogy megoldott az UFS 3.1 támogatása, illetve a Wi-Fi 6E, valamint opcionálisan az 5G opció sem hiányzik.

Multimédiás rendszerről lévén szó a SoC lényege, hogy a tévére szánt tartalmakat jól játssza le. Ennek érdekében egyrészt a HDMI 2.1-es kimenet alapból kezelve van, másrészt a lapka kijelzőmotorja 8K-s 120 Hz-es MEMC (Motion Estimation, Motion Compensation) képet is biztosíthat. Persze annyira sok 8K-s tartalom nincs, így egy gépi tanulás dedukció szakaszára kihegyezett AI feldolgozómotorra is lehet számítani a felskálázással kapcsolatban.

A multimédiás blokkon belül támogatottak az HEVC, VP9, AVS3, és a régebbi kodekek, de ezek már kötelezőek, viszont az AV1 formátum dekódolásának kezelése már nem annyira gyakori. Ennél is ritkább, az új VVC (Versatile Video Coding) formátum támogatása, és itt van a Pentonic 2000 legnagyobb előnye, ugyanis képes hardveresen gyorsítva dekódolni a H.266-os videókat is, és ez a képesség a 8K-s tévéken belül nagyon jól jöhet.

A tévégyártók majd a következő év során szállíthatják az első eszközöket az új MediaTek rendszerchippel, de itt hozzá kell tenni, hogy ezen a piacon nagyon sok cég úgy vásárolja meg ezeket a lapkákat, hogy egyfajta licencmegállapodást kötnek a beszállítóval, méghozzá azért, hogy saját márkajelzés alatt hirdethessék a rendszerchipet, függetlenül attól, hogy semmi közük nem volt a fejlesztéshez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés