Linuxos ThinkPadet tervez a Lenovo

Az augusztus 14-én kezdődő LinuxWorld konferencián tervezi bejelenteni a Lenovo, hogy előre telepített Novell SUSE Linux Enterprise Desktop 10 operációs rendszerrel is árusítani fogja egyik ThinkPad noteszgépét – közölte a vállalatokhoz közel álló forrásokra hivatkozva az eWeek. A Lenovo nem kommentálta az értesülést, de a lap kiemeli, hogy már júniusban jelezték, szándékukban áll többet invesztálni az operációs rendszerbe.

A ThinkPad notebookok régóta kedveltek linuxos körökben, és a nagyobb ügyfeleknek már az IBM-időkben is lehetőségük volt többféle Linux-disztribúcióval rendelni a számítógépeket. A Lenovo most állítólag a ThinkPad T60p-t fogja szélesebb körben elérhetővé tenni a SUSE Linux csomaggal. Korábban a kínai gyártó egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy ejtik a Linux-támogatást, de ezt nagyon hamar cáfolták, és Marc Godin, a notebookok marketingjéért felelős alelnök az operációs rendszer támogatásának további kiterjesztéséről beszélt.

A Lenovo az előző üzleti évében a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtott, amit részben az IBM személyiszámítógép-üzletágának felvásárlásával járó költségek, részben a ThinkPad és ThinkCentre rendszerek eladásainak visszaesése okozott. A notebookok piacán a gyártónak olyan közvetlen versenytársakkal kell megküzdenie, mint a HP, a Dell vagy a Fujitsu (illetve Fujitsu Siemens), miközben a nagy tételben vásárló üzleti ügyfeleket plusz szolgáltatásokkal kell meggyőznie termékei értékességéről. Ilyen a ThinkVantage csomag, amely a központi menedzsmentet és hibaelhárítást segíti, egyúttal az adatvesztések megelőzéséhez is hozzájárul, ám a konkurensek is nyújtanak értéknövelő szolgáltatásokat, sőt lehetséges, hogy az IBM magát a ThinkVantage rendszert is licencelni fogja más gyártók számára, így a Lenovónak új megoldásokon kell törnie a fejét, melyekkel kiemelkedhet a mezőnyből.

Egy lehetőség lehet a Linux szélesebb körű alkalmazása. A Dell és a HP ugyancsak kínál nagyobb ügyfeleinek testre szabott, akár Linux-alapú szoftvercsomagokat, emellett persze a FreeDOS-szal forgalmazott gépekre bármilyen operációs rendszer telepíthető. A HP két éve inkább csak próbaként dobta piacra linuxos noteszgépét, melyhez akár egyéni felhasználók is hozzájuthatnak. Hasonlóan széles körben árusítaná a Lenovo is a linuxos ThinkPad T60p-t, amellyel levenné a telepítés terhét a vásárlók válláról, és természetesen teljeskörű drivertámogatást biztosítana a modellhez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés