Több platformra épül a ThinkPad X131e

A Lenovo hamarosan bemutatja a ThinkPad X131e nevű ultrahordozható notebookot, mely tulajdonképpen egy netbook lesz, csak manapság ez a megnevezés már nem menő. A termék 11,6 colos kijelzője LED-es háttérvilágítású panelt kapott, mely 1366x768 pixeles felbontásra képes. A platform tekintetében a Lenovo nem válogatott, alapvetően a vásárlóra bízzák a döntést, így a cég AMD és Intel belsővel is kínálja majd a masinát.

Hirdetés

A gyártó partnereitől származó adatok szerint az otthoni, webes és multimédiás igényeket az AMD Brazos 2.0-s gép képes jobban kiszolgálni, mely elérhető lesz E1-1200-as és E2-1800-as Vision APU-val. Mindkét megoldás két processzormagot tartalmaz, míg az IGP szerepét az előbbiben egy Radeon HD 7310-es, az utóbbiban pedig egy HD 7340-es jelzésű egység tölti be. A termékek 18 wattos TDP osztályba tartoznak. Az APU-k mellett az A68M jelzésű vezérlőhíd dolgozik, mely képes vezérelni a beépített ventilátor fordulatszámát, illetve lekapcsolni a légkavarót, ha ez lehetséges. A platform képességeiről egy korábbi hírben egyébként részletesen beszámoltunk. A Lenovo minden bizonnyal ki fogja hangsúlyozni, hogy az AMD Brazos 2.0-s masina a Windows 8 WDDM 1.2-es felületének összes újítását képes kihasználni, így például az új Unified Video API-t, a DirectFlip szolgáltatást, a preemptív multitask modellt és a fejlettebb energiagazdálkodást.

Az Intel Sandy Bridge-es konfiguráció Celeron 867-es, vagy Core i3-2367M-es processzort tartalmazhat. Mindkét megoldás két processzormagot használ, ám az előbbi modellben a magok órajele 1,3 GHz, míg utóbbiban 1,4 GHz, sőt, a Core i3 támogatja a Hyper-Threadinget is. Az utolsó szintű gyorsítótár mérete is eltér, ugyanis a Celeron csak 2 MB-os kapacitással, míg a Core processzor 3 MB-tal gazdálkodhat. Ezenkívül a Celeronban letiltásra került az AVX utasításkészlet, illetve az integrált grafikus vezérlő esetében le kell mondani a Quick Sync Video, az InTRU 3D, a Wireless Display, illetve a teljes Clear Video HD technológiáról. A 17 wattos TDP osztályba sorolt termékek IGP-je egyébként más szempontok szerint megegyezik, így a 12 darab feldolgozóegység 350 MHz-es alapórajelen üzemel, míg a turbó órajel 1 GHz lehet. A Lenovo az inteles modelleket elsősorban olyan üzleti felhasználóknak készítheti, akik nem igénylik a komoly multimédiás tudást, a Windows 8 újításainak teljes támogatását, illetve a webes szabványok tökéletes gyorsítását, de a munkájukhoz szükségük van a nagyobb processzorteljesítményre.

A ThinkPad X131e platformtól függetlenül DDR3 szabványú memóriát támogat, melynek kapacitása maximum 8 GB lehet. Az adatokat 128 GB-os SSD, illetve 320 vagy 500 GB-os HDD tárolhatja, függően a vásárló döntésétől. A szokásos ThinkPad nyalánkságok mellett - mint amilyen például a pöcökegér - a termékek tartalmaznak HD webkamerát, Wi-Fi és Bluetooth modult, USB 2.0-s és 3.0-s portokat, HDMI kimenetet, valamint kártyaolvasót és Ethernet aljzatot. Az ultrahordozható notebookokban hatcellás akkumulátor lesz, de az üzemidőről még nincs pontos adat, valószínűleg a netbookoknál megszokott nyolc-kilencórás paraméter várható.

A Lenovo a ThinkPad X131e jelzésű modellek forgalmazását – a hírek szerint – még a nyáron megkezdi, de az árazásról nincs semmilyen adat. Ugyanakkor az X131e-s termékek az aktuálisan is elérhető X130e-s modelleket váltják, így talán nem lövünk túlságosan mellé, ha hasonló árszintet feltételezünk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés