Hirdetés

Lenovo ThinkPad Edge E420s: átdolgozva

E420s külső

Mióta a Lenovo 2005-ben megvette az IBM PC üzletágát, folyamatosan próbálja új területeken is kamatoztatni a vállalati notebookok világban nagyon jól csengő ThinkPad nevet. Először jött 2006-ban a Z sorozat, amibe az első szélesvásznú modelleket sorolták. Aztán 2008-ban alaposan átszabták a termékpalettát, a  p utótagos típusokból megszületett a W munkaállomás vonal, az egyszerűbb R ágat a még egyszerűbb, kisvállalati SL váltotta, utána L betűvel éledt újra az R. A legnagyobb változást a tavaly bemutatott ThinkPad Edge jelentette. Ezzel a modellsorozattal a Lenovo az otthoni (konzumer) felhasználókat is célba vette a (kis)vállalati réteg mellett. Sokat lágyítottak a klasszikusan szigorú ThinkPad formaterven, még a fényes felületek és a fényes kijelző is megjelent.

Annak idején kipróbáltuk az új ThinkPad Edge irányvonalat, és annyira nem voltunk tőle elragadtatva. Most az Intel Sandy Bride processzoraival felfrissült a ThinkPad Edge család. Az új számozás – 11, 13, 14 és 15 helyett E220, E420 és E520 – arra utal, hogy a komolyabb ThinkPadek irányába húztak inkább a Lenovonál. Erősíti ezt az a tény is, hogy a 13,3 hüvelykes eltűnt, a 12 és 14 hüvelykes méretben pedig a klasszikus modellek mellett s utótaggal feltűntek a vékonyított verziók. Náluk a 14 hüvelykes, vékony E420s vendégeskedett, mely talán a kategória legérdekesebb masinája. Mivel vékonyabb, kevésbé hangsúlyos világos (krómhatású) keretet kapott a fedele és alsó részre, ami szerintünk határozottan jót tett a megjelenésnek. A PH!TV-t már megjárta, de most tesztben is bemutatjuk.

Egy évvel ezelőtt az első Edge szériából fényes fedelű modellt kaptunk, a mostani E420s matt teteje szerintünk szintén jót tett a küllemnek. Apró részlet, de ugyancsak pozitív érzést keltett bennünk a múltkorinál tisztességesebb méretű és nem utolsósorban fém zsanér. Ezekkel a részletekkel a picit lekerekített sarkú, kevésbé szigorú Edge külleme éppen annyit őrzött meg a ThinkPad megjelenésből, amennyitől még nem kelt konzumer koppintás érzést. Mivel sajnos a világ errefelé tart még vállalati vonalon is, a retesz nélküli fedelet nem lehet felróni neki. Ízlés kérdése, de nekünk a tálca nélküli optikai meghajtó is bejött. Nem tetszett viszont, hogy az E420s bal oldalán nincs egyetlen USB csatlakozó sem, pedig bőven odafért volna az előbb említett optikai meghajtó és a kártyaolvasó mellé. Jobbra két USB került, de sajnos egyik sem 3.0-s, viszont a sárganyelvű USB érdekessége, hogy a laptop kikapcsolása után is lehet róla tölteni, például telefont, MP3-lejátszót. Erre az oldalra került még a HDMI kimenet és az egyik szellőzőnyílás, a másik szellőzőt hátra tették az Ethernet, USB-s eSATA és D-Sub monitoraljzat mellé, ahol megtalálható még a 3G modem kártyahelye is.

Belül két erősen konzumer vonalas részlettel találkoztunk azok közül, melyek egy ThinkPaden eléggé idegenen hatnak. Az első – és legzavaróbb – a fényes kijelző, mely a mai divat szerint összeolvad keretével. Sajnos az E420s modellhez egyelőre nem is rendelhető matt verzió, de a sima „vastag” Edge E420 ilyennel is kapható, szóval van remény a „vékonynál” is. A másik kifogásolható részletnek a szigetes billentyűzetet tekintjük, dehát most éppen ez a divat, és nekünk is csak a sokéves ThinkPad-használat miatt nem jött be annyira. Örömmel láttuk, hogy az E420s-re visszaköltözött a ThinkLight lámpa, bár a „vastag” verzión ilyen nincs. Kaptunk még ujjlenyomat-olvasót a fedélhez hasonlóan kellemes tapintású csuklótámaszban, illetve a ThinkPadeken kötelező pöcökegér sem maradt el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés